Menu
 

Bērnu gultas izvēle, un kāpēc tas ir tik svarīgi

  • Autors:  Apmaksāta publikācija
Foto – unsplash.com/Collov Home Design Foto – unsplash.com/Collov Home Design

Bērnu gulta faktiski ir pirmā nopietnā mēbele cilvēka dzīvē, pirmā vieta, kur justies kā mājās – ērti, droši un piederīgi. Savai gultiņai būs liela nozīme mazā cilvēka turpmākajā emocionālajā attīstībā, tādēļ ir tik svarīgi, lai šāda vieta viņam tiešām būtu.

Mūsdienu vecākiem nodrošināt savu atvasi ar guļvietu nepavisam nav sarežģīti – gan veikalos, gan interneta vietnēs ir atrodamas visdažādāko modeļu, cenu un kvalitātes līmeņu bērnu gultas.

Ja apstākļi ģimenē spiedīgāki, arī pastāv vairākas iespējas. Otrreizējā tirgus piedāvājumā bez grūtībām atrodamas patiešām lētas bērnu gultas labā stāvoklī. Tāpat, paziņu un draugu vidū bieži vien atrodas cilvēki, kas gultas bērniem ir gatavi atdot vai aizdot; var meklēt palīdzību arī labdarības organizācijās.

Pašiem mazākajiem – bērnu gultiņa vai šūpulītis ?

Mūsu senču laikos mazuļu pirmā guļvieta bija šūpulītis, un arī mūsdienu vecākiem bieži vien rodas jautājums, vai tāds būtu nepieciešams. Pediatri atzīst, ka pirmajos dzīves mēnešos zīdainītis patiešām labāk jūtas šaurajā šūpulīša kūniņā, kur apstākļi ir līdzīgāki tiem, kādi bija mammas klēpī. Šūpulīša priekšrocības atzīst arī daudzi vecāki – šādi bērniņš ir mierīgāks, vieglāk aizmieg. Tomēr jārēķinās, ka bērnu šūpulītis ir droši izmantojams tikai aptuveni pirmos sešus mēnešus, kamēr mazais vēl nemēģina celties kājās un no tā izkļūt.

Praktiskāka bērnu gultas izvēle ilgākam laikam būtu transformējama zīdaiņu gulta ar redelēm, kuru varēsit izmantot aptuveni līdz trīs, četru gadu vecumam.

Vai bērnam nepieciešama sava istaba?

Aptuveni no trīs gadu vecuma mazais cilvēks ir pietiekami nobriedis, lai sāktu atdalīties no vecākiem un izrādīt vēlmi pēc zināmas patstāvības un privātuma. Ideāli, ja šāda vecuma bērnam var iekārtot savu istabiņu, taču ne vienmēr tas ir iespējams.

Tomēr vismaz neliels savs privāts stūrītis jaunajam ģimenes loceklim būtu ļoti vēlams. Ierobežotas telpu platības apstākļos tādu nodalīt varētu palīdzēt asprātīgi daudzfunkcionāli mēbeļu risinājumi, kā piemēram, bērnu gulta – mājiņa. Vecākiem bērnudārzniekiem un jaunākiem skolēniem varētu lieti noderēt arī bērnu gultas ar galdu.

Dažkārt vecāki ērtības labad pirmajos mēnešos mazuli gulda savā gultā. Ja mazais vēl nav sasniedzis gada vecumu, tas vēl būtu pieļaujams. Taču, ja no vecāku migas nekādi neizdodas “izraidīt” aktīvu bērnu dārza audzēkni, tas par labu nenāk nevienam – nedz bērna kā patstāvīgas personības attīstībai, nedz vecāku atpūtai un privātajai dzīvei.

Varbūt šādā gadījumā spītnieku ieinteresēt varētu palīdzēt neparastākas idejas, piemēram – bērnu gulta-mašīna zēniem, vai “princešu” gulta ar baldahīnu – meitenēm. Galu galā – kurš gan no mums bērnībā nebūtu vēlējies ko tādu?

Ja jūsu ģimenē gaidāms pieaugums, vai arī pienācis laiks nomainīt gultiņu kādai augošajai atvasei, iesakām doties 1a.lv interneta veikalu – tur atradīsit bērnu gultas visplašākajā piedāvājumā, tai skaitā – bērnu gultas ar matraci.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.