Menu
 

Cigaretes – nopietns drauds zobu veselībai

  • Autors:  Jānis Basevičs
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Smēķēšana ir ne vien kaitīgs, bet arī ļoti dārgs ieradums. Cigarešu dūmi kaitē visiem cilvēka orgāniem, bet nodarītais kaitējums zobiem bieži vien ir pirmais, ko pamana apkārtējie. Zobi sāk dzeltēt, smaganas iekaist, elpa kļūst smakojoša – tās ir pazīmes, pēc kurām var atpazīt ikvienu cigarešu lietotāju. Jāņem vērā arī tas, ka zobu labošana ar katru gadu kļūst arvien dārgāka.

Mutes piesārņošana

Daudziem cigarešu radītie traipi uz zobiem sākumā varbūt šķiet tikai kosmētiska rakstura neērtība, tomēr realitātē tā ir tikai aisberga redzamā daļa. Cigarešu smēķēšana tiešā veidā piesārņo muti – ieelpoto cigarešu dūmos esošās ķīmiskās vielas kavē dabisko siekalu veidošanos, tādejādi atvieglojot baktēriju pielipšanu un aplikuma veidošanos uz zobiem un smaganām.

Tabaka cigaretēs sadeg līdz pat 900°C temperatūrā, un šī degšanas procesa laikā rodas līdz pat 7000 jaunu ķīmisku savienojumu, tostarp vairāk nekā 70 no tiem ir kancerogēni  un var izraisīt vēzi. Šīs ķīmiskās vielas, kas izdalās ar cigarešu dūmiem, iekrāso gan zobus, gan pirkstus un nagus. Līdzīgi kā zobiem, smēķēšana var traucēt barības vielu piegādi nagiem, tie var kļūt trausli un sākt lūzt. Pie tam smēķētājiem ir lielāks risks iedzīvoties dažādās zobu un smaganu problēmās, kas var veicināt arī zobu izkrišanu. Cigarešu dūmos esošās vielas var izraisīt arī sirdslēkmi, insultu, plaušu slimības un iedragāt kopējo imūnsistēmu.

Bojājas zobi un smaganas

Smēķētājiem ir divreiz lielāks smaganu slimību risks nekā nesmēķētājiem. Pie tam smaganu un zobu ārstēšana smēķētājiem ir mazāk efektīva nekā nesmēķētājiem, jo visi ārstēšanas un sadzīšanas procesi smēķētājiem norit lēnāk un ar mazākiem panākumiem. Smēķēšanas dēļ ielaistas smaganu slimības var novest pie zobus atbalstošās kaulu struktūras noārdīšanās. Smēķētājiem kopumā ir paaugstināts smaganu slimību risks, jo viņu imūnsistēma ir novājināta un tāpēc organisma cīņa pret smaganu infekciju ir apgrūtināta. Smaganu slimības smēķētājiem mēdz progresēt ātrāk nekā nesmēķētājiem, un, laicīgi tās neārstējot, daudzi smēķētāji priekšlaicīgi zaudē zobus.

Var ātri pazaudēt zobus

Smēķētājiem ir lielāks risks zaudēt zobus arī tāpēc, ka cigarešu dūmi nelabvēlīgi ietekmē asinsriti. Tas savukārt noved pie nepilnīgas barības vielu piegādes zobiem, kas tiem ir nepieciešamas, lai zobi būtu veseli un spēcīgi. Tas ir vēl viens no iemesliem, kāpēc ilgstoša smēķēšana bieži izraisa zobu priekšlaicīgu zaudēšanu.

Smēķēšanas atmešana var glābt zobus

Labā ziņa ir tā, ka smēķēšanas atmešana samazina zobu bojājumu progresēšanu, jo organisms nesaņem kārtējās regulārās indīgo vielu devas. Organismam kopumā ir augstas pašatjaunošanās spējās, un tas visai ātri atjaunojas arī pēc salīdzinoši ilgstoša smēķēšanas perioda, ja vien cilvēks savai veselībai nav paspējis nodarīt neatgriezenisku kaitējumu. Cigarešu smēķēšana izraisa nopietnu atkarību, tāpēc atmešanas process bez speciālistu palīdzības parasti ir ļoti sarežģīts un ilgstošs. Liela daļa smēķētāju arvien biežāk smēķēšanas atmešanas procesu iesāk, izmēģinot dažādas alternatīvas, piemēram, nikotīnu saturošo košļājamo gumiju vai plāksterus.

Pie tam dažādām valstīm ir dažāda pieredze, kādas alternatīvas vislabāk izmantot cigarešu aizstāšanai tiem smēķētājiem, kuri nespēj atmest. Piemēram, Zviedrijā, kur smēķētāju skaits šobrīd nepārsniedz 4-5%, kā tradicionālo cigarešu aizstājējs plaši tiek izmantota zelējamā tabaka jeb “snuss”. Savukārt Lielbritānija plāno kļūt par pirmo valsti pasaulē, kurā ārsti kā medicīniskus līdzekļus cilvēkiem, kas vēlas atmest smēķēšanu, izrakstīs licencētus e-cigarešu produktus.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.