Menu
 

Pieprasītākās profesijas 21.gadsimtā

  • Autors:  Apmaksāta publikācija
Foto - Shutterstock Foto - Shutterstock

Agrākos laikos profesijas izvēle aktuāla bija tieši jaunajai paaudzei, kas pabeidza vidusskolu un izdarīja izvēli par labu augstskolai, kas veda tālāk uz noteiktu karjeru, bet mūsdienu dinamiskajā ritmā cilvēki profesiju maina biežāk, un tā ir kļuvusi par sava veida normu. Cilvēki maina darbu, nozari un savā mūžā apgūst vairāk par vienu profesiju un karjera tiek veidota atkārtoti.

Tāpat arī ir mainījies ceļš, kā profesija tiek veidota. Neviena izglītība negarantē drošu karjeras ceļu. Daudz svarīgāks ir katra paša ieguldītais darbs. Tieši individuālā atdeve ir tā, kas rada iespējas, panākumus un arī finansiālus resursus. Ir nozares, kurās akadēmiskajai izglītībai ir ļoti maza nozīme.

Pandēmijas ietekmē strauji ir mainījusies arī darba ikdiena – šodien arvien populārāks ir kļuvis darbs no mājām, kas ir viens no piesaistes un iespēju instrumentiem talantīgiem darbiniekiem no jebkuras pasaules malas.

Lai gan mēs dzīvojam ļoti mainīgā un neprognozējamā laikmetā, saskaņā ar Forbs ir piecas nozares, kurās pavisam noteikti augs pieprasījums pēc speciālistiem un kuras pašas par sevi strauji attīstīsies un iezīmēs jaunas tendences darba tirgū gan Latvijā, gan visā pasaulē.

Veselības aprūpe

Pandēmijas laiks ļoti spilgti izgaismoja šo jomu, atstājot milzu ietekmi uz veselības nozari. Dati no pēcpandēmijas pētījumiem ārstu vidē rāda, ka teju trešdaļa speciālistu ir vēlējušies aiziet no šīs profesija un veidot jaunu karjeru.

Vienmēr ir bijis pieprasījums pēc medmāsām, taču šajā laikā vakances sasniedza rekordlielus skaitļus. Tiek prognozēts, ka tieši medmāsas būs vispieprasītākā profesija veselības aprūpē. Arī medicīnas māsu kvalifikācija ir dažāda, un tas nosaka atalgojumu un iespējas, kuras tiek piedāvātas visā pasaulē. Laba un izglītota medmāsa spēs sevi un savu ģimeni finansiāli nodrošināt jebkurā valstī.

Informāciju tehnoloģijas

Protams, IT nozare jau gadiem ir viena no nozīmīgākajām, taču pēdējo gadu laikā ir iezīmējušās divas tendences šajā zonā – attālinātais darbs, kas ļauj ikvienam labam speciālistam strādāt jebkurā pasaules malā,  un straujā viedtālruņu attīstība. Tā iespaidā ir palielinājies pieprasījumus tieši pēc programmatūru un lietotņu izstrādātājiem.

Šī nozare ir spilgts piemērs tam, ka tradicionālā izglītība vairs nav noteicošā, jo bieži vien ļoti labi nozares speciālisti prasmes ir apguvuši un izkopuši pašmācības ceļā tiešsaistē. Tiek prognozēts, ka pieprasījums šajā jomā pieaugs vēl par 25 procentiem, tāpēc tiek veidotas dažādas kampaņas interesentu piesaistei, piemēram, sievietes IT vai introvertas personības iespējas IT.

Piegādes ķēžu menedžments

Nevienam nav pārsteigums par šīs nozares attīstību, taču ne visiem ir skaidrs, cik patiesībā daudz dažādu speciālistu nepieciešami šajā jomā, piemēram, iepirkumu vadītāji, loģistikas analītiķi, izplatīšanas speciālisti, inženieri. Lai gan šajā jomā var strādāt bez augstākās izglītības, tomēr lielākas iespējas ir tiem, kam tā ir.

Loģistikas uzņēmi visbiežāk funkcionē nevis lokālā līmenī, bet gan starp valstīm vai pat kontinentiem, kas nozīmē, ka arī šajā jomā ir plašas iespējas augt, pilnveidoties un veidot pieredzi plašākos tirgos.

Finanšu pārvaldība

Paredzams, ka tuvākajā desmitgadē karjeras iespējas un vakances pieaugs par 15 procentiem. Šajā nozarē pieredze iet roku rokā ar izglītību, un tāds grāds kā MBA ir teju vajadzība, ja ir vēlmē veidot nopietnu karjeru. Finanšu vadītāji pārbauda uzņēmu ienākumus un izdevumus, meklē veidus, kā palielināt rentabilitāti, gatavo provizoriskus plānus, balstoties uz prognozējamo ekonomisko situāciju. Šajā darbības jomā ir lielas izaugsmes iespējas un augsti vidējie ienākumi.

Statistika un riska analīze

Ir drošas prognozes, ka šo speciālistu alga pieaugs krietni straujāk nekā citu nozaru pārstāvjiem. Šis darbs ir saistīts ar statistiku un datiem. Viena no zināmākajām darba zonām ir, piemēram, apdrošināšanas kompānijas. Spēja novērtēt risku ir viena no pieprasītākajām prasmēm tirgū. Līdz 2030. gadam tiek prognozēts datu zinātnieku pieprasījuma pieaugums par 30 procentiem.

Protams, izvēloties savu pirmo vai jauno profesiju noteicošais nav profesijas popularitāte vai atalgojuma līmenis, bet nevar noliegt, ka ir svarīgi sekot aktualitātēm un saprast, kā izmantot savu talantu un prasmes, lai sasniegtu iespējami labāko rezultātu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.