Menu
 

Siguldā aicina uz Rudens stādu parādi

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - www.facebook.com/staduparade Foto - www.facebook.com/staduparade

16.septembrī no plkst.9.00 līdz 16.00 Siguldas Svētku laukumā interesenti aicināti uz dārzkopības sezonas noslēguma pasākumu "Rudens stādu parāde 2023", informē Latvijas Stādu parādes projekta vadītāja Sabīna Alta.

"Rudens stādu parāde 2023" šogad notiks astoņpadsmito reizi, un pasākumā stādu audzētavas no visas Latvijas plašā klāstā piedāvās augļu kokus un ogulājus, dekoratīvos kokus un krūmus, kā arī daudzgadīgās puķes un citus stādus. Rudens stādu parādi iecienījuši dārza mīļi un profesionāļi no Latvijas un tuvākajām kaimiņu valstīm.

Apmeklētājus gaida ne tikai stādu un dārza preču, amatniecības un pārtikas produktu plašs piedāvājums, bet arī brīnišķīga svētku atmosfēra, kuru piepildīs mūzikas skaņas, poniju izjādes bērniem un konkursi apmeklētājiem un dalībniekiem ar balvām no pasākuma atbalstītājiem. Organizatori atgādina, ka rudens, tāpat kā pavasaris, ir piemērotākais laiks stādīšanai.

Šogad īpaša uzmanība tiks veltīta dekoratīvo augu krāsu bagātībai - lapās, ziedos un pat stumbros. Rudens topa augi pēdējos gados nemainīgi ir hortenzijas un graudzāles, kuru krāšņumu varēs izbaudīt Rudens stādu parādes laikā. Apmeklētājiem būs iespēja skatīt neparastās un dažādās lapu formas un krāsas, piemēram, baltraibās, šķeltlapu, dzeltenraibās, sarkanlapu formas, - augu rotas pārsteidz ar savu bagātību, ko katram būs iespēja baudīt un iegādāties pasākuma laikā. Tāpat parādās skujeņu sortiments, kas vasaras sezonā nebija pieejams.

Jau ierasti organizatori atgādina, ka augus konteineros var stādīt visu sezonu, aktuāla rudenī ir kailsakņu stādīšana. Audzētāji norāda, ka arvien lielāks pieprasījums ir pēc diezgan tradicionāliem augiem - forsītijām, kokveida peonijām, jasmīniem, veigelām, ūdensaugiem. Tāpat aktualitāti nav zaudējušas ēdamās kultūras: gan eksotiskākie aprikozes, persiki, tāpat tradicionālie ķirši un ogulāji - krūmmellenes, jāņogas. Par modes lietu šobrīd var saukt "vecmāmiņu" augus - irbenes, plūškokus, citronliānas, aktinīdijas, kizilus, korintes un pat aronijas.

Rudens stādu parādē būs: vairāk nekā 100 stādu audzētāju no visas Latvijas; konsultācijas stādu audzēšanā, izvēlē un dārza plānošanā; dārza preču un tehnikas tirdzniecība; amatnieku un Latvijas ražojumu gadatirgus; bezmaksas stāvvieta automašīnām; ieeja bez maksas visai ģimenei.

Stādu parādes ir vienīgie nozares pasākumi, kur apmeklētājiem ir garantija par to, ka piedāvājumā ir tikai Latvijā audzēti stādi. To kontrolē speciāli izveidota ētikas komisija, kas pārliecinās par stādu atbilstību biedrībā pieņemtajai definīcijai "Kas ir Latvijā audzēts stāds?". Plašāku informāciju iespējams iegūt www.stadi.lv. Vairāk informācijas par pasākumu - www.staduparade.lv.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.