Menu
 

Par 2024.gada sēni izvēlēta zilzaļā hlorociborija

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Krista Bondare Foto - Krista Bondare

Latvijas Mikologu biedrības balsojumā 2024.gada sēnes godu iegūst zilzaļā hlorociborija Chlorociboria aeruginascens. Maza, krāšņa un noderīga, Latvijā bieži sastopama, tomēr maz ievērota un maz pētīta. Sēnes iekrāsotu koksni var izmantot daiļamatniecībā, no tās iegūto zilzaļo pigmentu ksilindeīnu var izmantot mūsdienīgajās zaļajās tehnoloģijās, elektronikā.

Latvijas Mikologu biedrībā pavēstīja, ka zilzaļā hlorociborija ir askusēne, kas aug uz trupošas lapkoku koksnes. Sēnes sīko kausveida vai lāpstiņveida augļķermeņu izmērs ir līdz 1 cm diametrā, tomēr tie parasti aug grupās un košās krāsas dēļ ir viegli pamanāmi. Augļķermeņi dabā parasti ir novērojami no augusta līdz novembrim, paretam – arī citos mēnešos. Micēlija iekrāsotu zilzaļu koksni dabā var atrast visu gadu. Daudzi sēņotāji un dabas vērotāji meža maigajos sūnu toņos bieži ir pamanījuši koka sprungulīšus košā, zilgani zaļā krāsā – tā ir Gada sēnes iekrāsota koksne.

Sēne nav lietojama uzturā, bet tai ir vairākas pielietojuma iespējas citās jomās. Zilzaļo koksni izmanto amatniecībā. Itālijā zaļās koksnes lietošanas vēsture sniedzas līdz pat 15.gadsimtā veidotām intarsijām. Latvijā to savā daiļradē ir izmantojis koktēlnieks Pēteris Graudulis. Zilzaļo hlorociboriju mēģina pielietot arī dzijas un auduma krāsošanā.

Šobrīd zinātnieki pēta hlorociborijas zaļā pigmenta ksilindeīna (xylindein) izmantošanas iespējas optoelektronikas jomā, pigmentam ir potenciāls pielietojums kā perspektīvam organiskas izcelsmes pusvadītājam, vēsta Latvijas Mikologu biedrība.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.