Menu
 

Ziemas un pavasara sēņu izstādē Salaspilī varēja apskatīt 100 sēņu un gļotsēņu sugu

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto – facebook.com/groups/1367084770883622 Foto – facebook.com/groups/1367084770883622

Iezīmējot jaunās sēņošanas sezonas sākumu, nedēļas nogalē Nacionālā botāniskā dārza oranžērijas konferenču zālē Salaspilī norisinājās Latvijas Mikologu biedrības organizētā ziemas un pavasara sēņu izstāde. Izturīgākos un cietākos paraugus apmeklētājiem būs iespēja apskatīt vēl arī otrdien, 26.martā.

Izstādē bija aplūkojami šobrīd Salaspils apkaimē atrodamo sēņu un gļotsēņu paraugi – kopumā ap 100 sugu, informēja izstādes organizatore Evita Veinberga. Šobrīd mežos jau sākušas augt arī vairākas ēdamas pavasara sēnes, piemēram, koši sarkanās un viegli pamanāmās Austrijas agrenes (Sarcoscypha austriaca) un oranžās puslocenes (Phyllotopsis nidulans). Ziemas celmeņu (Flammulina velutipes) sezona nupat jau ir beigusies – šīm skaistajām ēdamajām sēnēm martā jau ir kļuvis par siltu.

Bija apskatāmi arī retumi, piemēram, dzīslotā skaldlapīte (Schizophyllum amplum) un vairākas Latvijas īpaši aizsargājamo sugu sarakstā iekļautās sēnes: daudzveidīgā ksilārija (Xylaria polymorpha), lakas plakanpiepe jeb reiši (Ganoderma lucidum) un ziemas kātpūpēdis (Tulostoma brumale). Vairākas no izstādē redzamajām sugām tiek izmantotas tautas medicīnā, piemēram, melnā spulgpiepe jeb čaga (Inonotus obliquus), raibā tauriņpiepe (Trametes versicolor) un brūnā bērzupiepe (Piptoporus betulinus).

Četri izstādes eksponāti atrasti turpat Botāniskā dārza teritorijā – ziemas celmene (Flammulina velutipes), egļu čiekursēne (Strobilurus esculentus), priežu čiekursēne (Strobilurus tenacellus) un parastā sētaspiepe (Gloeophyllum sepiarium) bet vienu – smaržīgo sētaspiepi (Gloeophyllum odoratum), kas patiešām brīnišķīgi smaržo – sugas noteikšanai uz izstādi atnesa apmeklētājs.

Radošajās darbnīcās bērni un pieaugušie darināja papīra sēnes un sēņu papīru no brūnās bērzupiepes (Piptoporus betulinus) masas.

Pēc rīkotāju informācijas, iIzstādi divu dienu laikā apmeklēja vairāk kā 800 cilvēku, tai skaitā ap 200 bērnu un jauniešu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.