Menu
 

Uztura speciāliste dalās ieteikumos, kā uzlādēt sevi pavasarim Apriņķis.lv

  • Autors:  Lizete Puga, uztura speciāliste
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Līdz ar pavasara iestāšanos arvien vairāk cilvēku dodas dabā, lai ķertu pirmos saules starus un smeltos enerģiju, kuras zudums pēc garā un tumšā ziemas perioda jūtams jo īpaši. Šajā laikā ir svarīgi rūpēties ne vien par savu mentālo un fizisko veselību, bet arī to, lai maltītes uzlādē un sniedz organismam nepieciešamās uzturvielas. Turklāt, kā norāda speciāliste, par būtisku enerģijas avotu var kļūt ne vien sātīgas un sabalansētas ēdienreizes, bet arī pārdomāti izvēlētas uzkodas.

Bieži vien mēs vēlamies palutināt sevi un citus ar ko gardu, neiedziļinoties tajā, kādu ieguvumu organismam sniedz izvēlētā uzkoda. Tomēr apziņa par to, ko mums sniedz katrs našķis, var palīdzēt izvēlēties piemērotāko uzkodu.

Svaigi augļi un ogas

Pēc ilgās ziemas esam izsalkuši pēc krāsām, tādēļ šis ir lielisks laiks, lai iepriecinātu sevi ar augļiem un ogām, kas sniedz kāroto saldās garšas baudījumu, kā arī atsvaidzina un sniedz enerģiju tālākajiem dienas darbiem. Svaigos augļos ir daudz vērtīgu savienojumu – antioksidanti, minerālvielas, šķiedrvielas un vitamīni, ko diemžēl ne visos saldumos var atrast. Vairs nav jāgaida vasara, lai mielotos ar saulainās sezonas labumiem un uzņemtu vitamīnus – daudzās tirdzniecības vietās ir pieejamas svaigas, sulīgas ogas, augļi un dārzeņi. Turklāt tos iespējams ērti iegādāties ideāla izmēra trauciņos, kā arī dažādos mikšļos, kur sagriezti un apvienoti savstarpēji saskanīgi augļi un ogas, kas ir parocīga un ērta uzkoda steidzīgajiem, kā arī košs un veselīgs maltītes papildinājums.

Šokolāde

Šokolāde ir lielisks veids, kā gūt garšas baudījumu un uzlabot omu. Iesaku dot priekšroku tumšajai šokolādei, jo tajā ir mazāk cukura un vairāk bioloģiski aktīvu savienojumu, piemēram, flavonoīdu, kas labvēlīgi iedarbojas uz cilvēka organismu. Turklāt tumšajā šokolādē atrodams kofeīns, kas spēj uzmundrināt gluži kā tase stipras kafijas.

Žāvēto augļu un riekstu batoniņi

Sātīga un organismam vērtīga uzkoda ir batoniņi ar žāvētiem augļiem vai riekstiem. Atšķirībā no šokolādes šāda batoniņa saldumu galvenokārt rada žāvētu augļu bāze. Tas ir šķiedrvielām bagāts produkts, kas dod sāta sajūtu un uzlabo gremošanas darbību, savukārt batoniņi ar kakao piedevu sniedz ne vien papildu uzturvielas, bet arī mundrumu.

Kafija

Parasti kafiju uzskatām par ikdienas rituālu, nevis uzkodu vai našķi, tomēr mirkļos, kad vēlamies sevi iepriecināt ar ko gardu, kafija var būt īstā izvēle! Kofeīns uzmundrinās, savukārt kafijai pievienotās piedevas var lieliski papildināt dzēriena garšu. Tomēr, pievienojot kafijai dažādus sīrupus un piedevas, uzturvērtība sāk pieaugt un šķietami nevainīgais dzēriens kaloriju ziņā var pārtapt par kārtīgu uzkodu vai pat maltīti.

Ūdens

Ikdienas skrējienā bieži aizmirstam par ūdeni, tomēr ūdens ne vien palīdz organismam veikt izdzīvošanai nepieciešamās funkcijas, bet arī palīdz justies labāk! Pieaugušam cilvēkam diennakts laikā jāuzņem vismaz divi litri ūdens – ja tas netiek darīts, rodas lielāka apetīte, nogurums un var pasliktināties garastāvoklis.

Ja ikdienā ir grūti izdzert pietiekami daudz ūdens, ieteicams to papildināt ar jaunām garšām. Pievienojot ūdenim augļus un ogas, tas iegūs krāsas un garšas nianses, kļūstot par veselīgu našķi. Tāpat var izvēlēties veikalos nopērkamu ūdeni ar dažādām garšām, tomēr iesaku pievērst uzmanību sastāvam un izvēlēties ūdeni ar piedevām, kas nesatur cukuru un citus saldinātājus.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.