Menu
 

Plostnieku naktī Siguldā varēs izmēģināt žonglēšanu uz baļķa un sagaidīt rītausmu uz plosta

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - tourism.sigulda.lv Foto - tourism.sigulda.lv

10.maijā Gaujas krastā pie pilsētas pludmales tiek organizēts aizraujošs pasākums "Plostnieku nakts Siguldā". Jau no plkst.21.00 apmeklētāji tiek aicināti izmēģināt žonglēšanu uz viena baļķa un plostu vadīšanu Gaujā. Nedaudz vēlāk Gaujas dziesmas varēs skandināt kopā ar folkloras kopu “Putni”, bet plkst.22.30 klausīties vīru grupas “Vilki” koncertu. Ap pusnakti – baskāju dejas smiltīs akordeonista Andra Muižnieka muzikālajā ietērpā.

Kā informē Siguldas novada Kultūras centra kultūrvides mantojuma speciāliste Līvija Gridjuško, būs iespēja arī izmēģināt UNESCO Cilvēces nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā iekļauto Gaujas plostnieku amata prasmes, pašiem veidot plosta maketu, apskatīties ekspozīcijas “Gaujas plostnieka stāsts”, baudīt plostnieku zupu.

Gaidot rītausmu, ļoti ekskluzīvs pasākums – nobrauciens ar plostu pa Gauju. Nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās, zvanot uz tālruņa numuru 29268215, jo tikai 15 cilvēkiem būs šī lieliskā iespēja.

Gaujas plostnieku amata prasmēm ir tikpat sena vēsture kā Gaujas ūdensceļam. Zināms, ka 19.gadsimtā plostu braukšana bija iecienīts Vidzemes zemnieku peļņas darbs pavasarī. Plostos sapītie baļķi tika pludināti no Gaujas augšgala līdz Carnikavai, vēsta L.Gridjuško.

Siguldas novada Kultūras centra pārstāve atzīmē, ka “Latvijas pasts” 12.aprīlī izdevis pastmarku un aploksni, kas veltīta Latvijas nemateriālajam kultūras mantojumam – Gaujas plostniekiem. Jaunajā pastmarkā ir attēloti seši koku pludinātāji uz Gaujas senielejas ainavas fona. Veltījumu Gaujas plostnieku amata prasmēm papildina aploksne. Filatēlijas izdevumu dizaina autors ir mākslinieks Ģirts Grīva.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.