Menu
 

Pētījums: kārtīgs un sakopts mājoklis uzlabo garīgo labsajūtu Apriņķis.lv

  • Autors:  Kristīne Dūdiņa, psiholoģe; Dariuss Rimkus, “IKEA” Interjera dizaina nodaļas vadītājs
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Nesen veiktajā ikgadējā pētījumā par dzīvi mājās atklājies, ka teju piektā daļa respondentu Latvijā uzskata, ka viņu mājoklis viņiem ļauj gūt panākumus. Tāpēc svarīgi zināt, kā mājokli padarīt par savu svētnīcu, kur vari atpūsties no pasaules kņadas. Pētījumā atklāti galvenie elementi labsajūtas nodrošināšanai mājās, un tas, kā dzīvi mājās var padarīt vēl laimīgāku.

Jaunākajā “IKEA” pētījumā “Dzīve mājās” noskaidrojies – iztēlojoties ideālo mājokli, 44 % aptaujāto apgalvo, ka, pirmām kārtām, mājoklis ir miera osta, kur atpūsties no burzmas un relaksēties. Iespēja atpūsties mājās, lasot grāmatu, skatoties televizoru, klausoties mūziku vai veicot citu sirdij tuvu nodarbi, ir vissvarīgākais faktors, kas palīdz nodrošināt garīgo labsajūtu vairāk nekā trešdaļai Latvijas iedzīvotāju.

Mājas vide un tās kārtīgums cilvēkus var ietekmēt dažādi. Kopumā sakoptā un sakārtotā mājoklī ir vieglāk atpūsties, jo tad nav sajūta, ka gaida vēl daudz nepadarītu darbu. Turklāt uzturoties kārtīgā mājoklī, parasti mums ir sajūta, ka kontrolējam savu dzīvi. Un šī kontroles sajūta mūs atslābina. Tāpēc daudzi cilvēki uzsver, ka pat nelieli tīrīšanas un mājokļa uzkopšanas darbi var radīt nomierinošu efektu.

Kā novērst mājas darbu gūzmu?

Vairāk nekā trešdaļa Latvijas iedzīvotāju kā galveno garīgās labsajūtas avotu mājās min sakoptu un tīru mājokli. Jo vairāk, 46 % valsts iedzīvotāju sakopts un sakārtots mājoklis ir iemesls justies labi un mierīgi. 

Lai gan mājokļa uzkopšana dažkārt var likt justies nomierinoši, tā var izraisīt arī pretēju reakciju, kad darbi kļūst nepārvarami un šķietami nebeidzami. Ja netiekam ar visu galā, varam izjust stresu un mājokļa uzkopšana var šķist kā pienākums.

Ieteiktu sākumā izvērtēt, kuri paveiktie uzdevumi visvairāk ietekmēs labsajūtu un veicinās gandarījumu, bet mazāk svarīgās lietas atstāt vēlākam laikam. Koncentrējies vienlaicīgi uz vienu lietu – piemēram, sakārtojot konkrētas mantas un atrodot tām savu vietu. Iestati taimeri uz 15 minūtēm un paveic šajā laikā visu, ko vari. Tas tik tiešām palīdz.

Kā rīkoties, lai dzīve mājās kļūtu organizētāka?

Kā liecina pētījuma rezultāti, viens no galvenajiem iemesliem, kas ceturtdaļai Latvijas iedzīvotāju mājās liek zaudēt kontroles sajūtu, ir iespaids, ka mājas darbi ir nebeidzami. Tā kā vide mājoklī ietekmē mūs un mūsu dzīvi ārpus mājas, ir svarīgi meklēt veidus, kā  dzīvi mājās darīt laimīgāku. Viņš atklāj, kā daži pavisam vienkārši kārtības ieviešanas soļi var radīt sajūtu, ka labi tiekam galā ar mājas darbiem, un sniegt atvieglojumu.

Atbrīvojies no liekā

Vispirms izskati mantas un izspried, kuras ir patiešām vajadzīgs, bet kuras tu vairs nelieto vai ar kurām vairs nesaisti patīkamas atmiņas. Tad atrodi tām jaunu mājvietu. Ieteicams reizi gadā atbrīvoties no nolietotām vai neizmantotām lietām, piemēram, skaistumkopšanas un veselības aprūpes precēm, drēbēm vai sīkumiem, kas mētājas atvilktnēs.

Ietaupi vietu, liekot lietā kastes

Nākamais solis ir sašķirot mantas pēc funkcijas vai telpas un pēc tam meklēt piemērotus uzglabāšanas risinājumus. Šim nolūkam ļoti noderīgas ir kastes. Ar tām mantas var sakārtot plauktos, atvilktnēs vai virtuves skapīšos, lai tās aizņemtu mazāk vietas un būtu vieglāk atrodamas, kad nepieciešams. Telpa, kurā mantas glabājas kastēs, arī izskatās daudz pievilcīgāka, nekā tāda, kurā ik uz soļa stāv pa kādai mantai vai kosmētikas pudelītei.

Pat vissīkākie priekšmeti ir pelnījuši mājvietu. Atjautīgs risinājums ir mazākās lietas sakārtot seklās vai caurspīdīgās kastītēs, lai nepieciešamais vienmēr būtu viegli atrodams. Veltot mazliet laika mantu salikšanai tām īpaši paredzētās vietās, samazināsi vilšanos un nepatīkamas izjūtas ikreiz, kad radīsies nepieciešamība mantas atrast, turklāt uzkopšana būs jāveic retāk vai gandrīz nemaz.

Rodi arvien jaunas vietas mantu uzglabāšanai

Pievienojot papildu sienas plauktus, citkārt neparocīgo vietu virs logiem un durvīm pārvērt par mantu glabātavu. Neizmantotu stūri vai šauru nišu zem slīpajiem griestiem vari pārvērst par vietu papildu skapītim. Un brīva vieta uz sienas var kļūt par jaunu mitekli papildu plauktiem. Vēl kāds noderīgs risinājums ir ratiņi, kas parasti ielien tur, kur citas mēbeles nelien, un nodrošina papildu vietu mantām virtuvē, vannasistabā vai viesistabā.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.