Menu
 

Viesu māja "Gungas" un "Baldones meža māja" saņems vides kvalitātes zīmi "Zaļais sertifikāts"

  • Autors:  Apriņķis.lv
Brīvdienu māja “Baldones meža māja” Brīvdienu māja “Baldones meža māja” Foto - celotajs.lv

31.janvārī Rīgas pilī Latvijas Valsts prezidents un “Zaļā sertifikāta” patrons Raimonds Vējonis pasniegs vides kvalitātes zīmi “Zaļais sertifikāts” 21 lauku tūrisma saimniecībai. To vidū ir arī divi objekti Pierīgā – viesu māja “Gungas” Ādažu novadā un “Baldones meža māja”.

Viesu māja “Gungas” atrodas Dūņezera krastā. “Viesi var izmantot piecas vēsturiskas guļbaļķu ēkas, kas ir atvestas no dažādiem Latvijas vēsturiskajiem novadiem. Viesu vajadzībām ir iegādāts jauns aktīvās atpūtas inventārs, apzinātas vietējās dabas vērtības, par kurām tiek stāstīts mazākajiem viesu mājas apmeklētājiem un citiem interesentiem,” teikts “Gungu” pieteikumā.

Brīvdienu māja “Baldones meža māja” atrodas netālu no vietas, kur savulaik kursējis leģendārais Baldones – Ikšķiles zirgu tramvajs jeb trulītis: “Saimniece aktīvi sadarbojas ar vietējo kopienu, pēta Baldones apkaimes vēsturi, vada ekskursijas un stāsta par Baldones vēsturisko kūrortu, sēravotiem un sanatoriju. Aizgājušajos trīs gados nomainīta energoefektīvāka sadzīves tehnika, rekonstruēta pirts.”

Šobrīd Latvijā saimnieko 81 lauku tūrisma uzņēmums, kas saņēmis “Zaļo sertifikātu”. Tie ir uzņēmumi, kas ievēro “zaļās” saimniekošanas principus – saimnieko videi draudzīgi un taupot resursus, skaidro Latvijas Lauku tūrisma asociācijā “Lauku ceļotājs”.

Lauku tūrisma uzņēmumos, kuriem piešķirts “Zaļais sertifikāts” viss ir rūpīgi pārdomāts, lai saimniekošana būtu draudzīga videi, un vienlaicīgi – atpūta ērta un patīkama cilvēkam, tie atrodas tīrā, sakoptā lauku vidē, saimnieki rūpīgi veido apkārtējo ainavu. Bieži tās ir tradicionālas lauku sētas, būvētas un iekārtotas, izmantojot dabīgus, cilvēka veselībai nekaitīgus materiālus – koks, akmeņu mūris, niedru jumti, linu palagi un dvieļi, un arī mūsdienīgi materiāli, kas mazina alerģijas iespējamību.

Pārsvarā šajās mājās telpu apdarei izmantotas videi draudzīgas krāsas un apdares līdzekļi, arī telpu kopšanai un gultas veļas mazgāšanai lieto līdzekļus ar ekomarķējumu. Šajās mājās nesmēķē telpās. Daudzviet viesiem piedāvā saimnieku pašu audzētu ekoloģiski tīru pārtiku, dažādas aktivitātes dabā – braucienus ar velosipēdiem, pārgājienus, dzīvnieku vērošanu.

Saimnieki domājuši arī par bērniem – ir rotaļlaukumi, mājdzīvnieki apskatei, ērtības ģimenēm ar pavisam maziem bērniem. Daudzi saimnieki ir pirts lietu zinātāji, citi spēj aizraut ar interesantiem stāstiem par dabu, vietām un lietām apkārtnē. Arī cilvēkiem ar īpašām vajadzībām te būs ērti.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.