Menu
 

Ķemeru Nacionālajā parks aicina izzināt mitrājus, tiem palīdzot

  • Autors:  Apriņķis.lv
Ķemeru Nacionālajā parks aicina izzināt mitrājus, tiem palīdzot Foto - Dabas aizsardzības pārvalde

Atzīmējot Starptautisko Mitrāju dienu, Dabas aizsardzības pārvalde sestdien, 2.februārī, plkst. 11.00 aicina piedalīties īpašā mitrāju saglabāšanas pasākumā Ķemeru Nacionālajā parkā. Tajā iniciatīvas “Daru labu dabai” ietvaros kopīgiem spēkiem plānots no kokiem un krūmiem atbrīvot Kaņiera ezera piekrastē esošo kaļķaino zāļu purvu, tā izveidojot labvēlīgākus augšanas apstākļus kadiķu audzēm. 

Pēc labā darba paredzēta kopīga zupas baudīšana, kā arī pastaiga ap Kaņiera ezeru un stāsts par mitrājiem. Pulcēšanās pasākumam – pie Kaņiera pilskalna takas. Dalība pasākumā – bez maksas, taču nepieciešams iepriekš pieteikties pa tālruni 28611079 (Baiba). Pasākuma laikā paredzēta lieko koku un krūmu savākšana vairākās ugunskura vietās, darbošanās notiks mitrājā, tādēļ nepieciešams vilkt laika un darba apstākļiem atbilstošu apģērbu, kājās – mitrumizturīgus apavus, vislabāk – gumijas zābakus.

“Klimata pārmaiņu izraisītāji esam mēs paši – cilvēki. Ar savu neapdomīgo rīcību pēdējās gadu desmitgadēs esam sekmējuši daudzu mitrāju bojāeju. Tādēļ šajā Mitrāju dienā vēlamies sniegt iespēju paveikt ko labu dabas saglabāšanā, veicinot starptautiski nozīmīgā mitrāja – Kaņiera ezera – ainavas saglabāšanu ne vien savai, bet arī nākamajām paaudzēm,” par pasākumu Ķemeru Nacionālajā parkā stāsta tā organizatore Aija Balandiņa. Viņa pauž cerību, ka pasākumu kupli apmeklēs gan ģimenes ar bērniem, gan jaunieši, kuriem darbošanās dabā varētu būt kas jauns vai sen aizmirsts.

Mitrāji kā ekosistēma ir ļoti nozīmīgi gan bioloģiskās daudzveidības saglabāšanā, gan cilvēka dzīvē. Tie nav tikai zāļu un kūdras purvi, kā biežāk pierasts domāt. Mitrāji ir arī palienes, purvi, dumbrāji, piekrastes, mitrās pļavas, kā arī upes un ezeri. Tie dabā funkcionē kā dabiskie ūdens filtri, ūdens uzkrājēji plūdu laikā, klimata pārmaiņu novērsēji. Mitrāji ir arī mājvieta dažādu sugu augiem un dzīvniekiem, kas īpaši pielāgojušies dzīvei pārmitros apstākļos.

Šī būs jau ceturtā talka ar mērķi izveidot labvēlīgākus augšanas apstākļus kadiķu audzēm Kaņiera pilskalna apkārtnē, ievērojami uzlabot redzamību no Kaņiera pilskalna skatu platformas, kā arī atjaunot Kaņiera pilskalna kā arheoloģiskā pieminekļa kādreizējo stāvokli, uzlabojot pilskalna vizuālo uztveramību. Savulaik ap pilskalnu pletās pļavas, kas, gadiem ejot, pamazām aizauga ar kokiem un pamežu, ko ar sabiedrības palīdzību plānots likvidēt. Jau patlaban atsegts plašāks skats uz Kaņiera ezeru, un, kad darbi būs pabeigti, pārmaiņas iepriecinās gan putnu vērotājus, gan citus dabas tūristus. 

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.