Menu
 

Malta siļķe un aknu pastēte. "Kodola" receptes Apriņķis.lv

  • Autors:  "Kodols"
Malta siļķe un aknu pastēte. "Kodola" receptes Foto - publicitātes

Atminoties senāku laiku ēdienu gatavošanas priekšrakstus, šoreiz ielūkojāmies mājturības skolotājas M. P. Feldmanes mājturības un rokdarbu skolas izdevumā “Aukstais galds”. Grāmata izdota Latvijas pirmās neatkarības gados, taču precīzāku laiku neatrodam. Attēlā var redzēt, ka izdevums ir aktīvi lietots, un, iespējams, kaut kas noderīgs būs arī šodien.

Piedāvājam divas receptes, kā pagatavot siļķi aukstajam galdam. Īpaši amizanti, ka vienā no tām siļķe tiek gatavota kopā ar gaļu.

Siļķe ar āboļiem

Vielas: 3 siļķes, 1 lielāks sīpols, 2 āboļi, 1 glāze tomātu pirejas (pirē jeb biezenis – red.).

Pagatavošana: nomērcētām siļķēm nogriež galvu, pārdala uz pusēm, izņem asakas, saliek kopā, sagriež glītās šķēlītēs, liek uz garenas bļodas. Āboļus un sīpolus sagriež ripiņās, pārliek siļķei pāri, virsū pārlej tomātu pireju.

Siļķe, malta

Vielas: 4 siļķes, 400 grami vārītas gaļas, pipari, sāls pēc garšas, 2–3 karotes skāba krējuma.

Mērcei: 4–6 olas, puslitra skāba krējuma, sāls un sinepes pēc garšas.

Pagatavošana: siļķes nomērcē, izņem asakas un kopā ar gaļu samaļ divas reizes. Samaltai masai pieliek piparus, krējumu, sāli; samīca un saformē siļķi, pieliekot galvu un asti.

Cieti novārītus olu dzeltenumus sarīvē, pieliek krējumu, sinepes, sāli, sajauc, pieliekot smalki sakapātus olu baltumus, pārlej siļķei un izgarnē ar lociņiem.

Aknu pastēte

Vielas: 2 kilogrami teļa aknu, 2 kilogrami cauraugušas cūkgaļas, 400 grami sviesta, sāls, virces (garšvielas – red.), pipari, sīpols, ēdamkarote ruma.

Pagatavošana: aknas sagriež. Cūkgaļu nomazgā, nogriež ādu, sagriež gabaliņos. Saliek kopā ar aknām uz pannas, sviestā apcep brūnu. Atvāra pannu, pārlej gaļai, pieliek garšas, tvaiko, kamēr gaļa mīksta. Izmaļ 4–5 reizes. Izrīvē caur sietu, liek bļodā, pielej izkausētu sviestu, rumu, puto, kamēr masa kļūst gaišāka.

Noliek aukstā vietā, otrā dienā sakārto uz apaļas bļodas, garnē ar citrona šķēlītēm, brūno aspiku, zaļumiem. Aknu pastēti var sakārtot uz bļodas bez krutona (angl. crouton – grauzdiņš). Ja vēlas, lai pastēte izskatās greznāka, to kārto uz rīsu krutona. Pastēti liek ar karoti, pēc katras ņemšanas karote jāmērcē karstā ūdenī.

Piezīme: var arī iztikt bez ruma.

Labu apetīti!

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.