Menu
 

Ikšķilē uzziedējusi sniega roze

  • Autors:  Ritvars Raits, "Ogres Vēstis Visiem"
Sniega roze jeb Helleborus niger zied ziemas mēnešos, turklāt, kā izrādās, var to darīt arī mežā. Sniega roze jeb Helleborus niger zied ziemas mēnešos, turklāt, kā izrādās, var to darīt arī mežā. Andželas Emīlijas Kalniņas foto

Pagājušās nedēļas sākumā ikšķiliete Andžela Emīlija Kalniņa mežā, kas atrodas netālu no viņas mājas, piesaulītē uzgājusi pilnā sparā ziedošu puķi – sniega rozi. Kā pauda jauniete, viņa domājusi, ka savā piemājas mežā zina visu, bet tas ņēmis un viņu pārsteidzis… Iespējams, ka Ikšķiles mežiņā iedzīvojies kāds tur izmests sniega rozes stāds.

Speciālisti atklāj, ka sniega roze (Helleborus niger), kas pēc izskata nemaz nelīdzinās rozei, ir viena no visagrāk ziedošajām ziemcietēm. Dārzos, kur saimnieki parūpējušies par to, lai tajos katrā sezonā būtu kaut kas ziedošs, noteikti ir pa kādai sniega rozei, jo nav daudz tādu augu, kas decembrī, janvārī un februārī uzzied un dekoratīvi bagātina dārzu. Lai arī nosaukums vēsta ko citu, ar rozēm šim augam ir visai mazs sakars, jo augs pieder gundegu dzimtai un arī pēc izskata tā nelīdzinās karaliskajām rozēm.

Ziemzaļas, tumšas nokrāsas lapas un dekoratīvie ziedi dažādās krāsās atkarībā no to šķirnes noteikti nepaliek nepamanīti arī ziemas spelgonī. Ziedus veido piecas augšlapas, kas ilgi nenobirst un pamazām izbalē vai paliek zaļganas. Lai arī savvaļā šis augs sastopams siltākās zemēs, mūsdienās pieejamas daudz dažādības, kas viegli audzējamas un kopjamas Latvijas klimatiskajos apstākļos.

Augam nepieciešama auglīga dārza augsne, vislabāk – mālaina un kaļķi saturoša (noteikti ne skāba!), bet, par vietas izvēli runājot, piemērota būs daļēji noēnota vieta un aizvējš. Interesanti, ka bez pārstādīšanas sniega roze var priecēt pat desmit un vairāk gadus, jo augs ir ilgmūžīga ziemciete, turklāt visai izturīgs augs pret kaitēkļiem un slimībām.


atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.