Menu
 

Veselīgās receptes, kas pa spēkam dažāda vecuma bērniem

  • Autors:  Normunds Baranovskis un Signe Meirāne, “”Rimi” labākai dzīvei” eksperti
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Bērnus ir vēlams iesaistīt virtuves darbos pēc iespējas agrākā vecumā, lai viņiem veidojas interese par dažāda veida ēdieniem un prasme paša spēkiem pagatavot pilnvērtīgu, veselīgu maltīti. Darbiņi ēst gatavošanā atrodas ikvienam – ģimene var ne tikai pusdienot kopā, bet arī rosīties virtuvē.

Kvalitatīvas dzīves pamatā visos vecumos ir veselība un laba pašsajūta, kur lielu lomu spēlē mūsu uzturs. Kad jau bērnībā tiek apgūti veselīgas ēšanas pamatprincipi un svarīgākās gatavošanas iemaņas, lielākā vecumā par normu netiks uzskatīta ātri un viegli pagatavojamo pusfabrikātu ēšana ikdienā. Veselīgs ēdiens ir garšīgs un vēl labāk tas garšos, ja bērns to būs gatavojis pats.

Gatavojot kopā ar bērniem, jāizvēlas veselīgi ēdieni, kas pagatavoti no kvalitatīviem produktiem. Ja meklē produktus, kas nesatur ģenētiski modificētus organismus un kam pievienoti tikai dabīgie aromatizētāji, produktus, kur pievienots mazāk sāls, cukurs un tauki, vairāk šķiedrvielu, izvēlies produktus ar atzīmi “Labākai dzīvei”.

Dažreiz pietiek ar vienu pamatrecepti, lai tālāk pagatavotu daudz dažādus ēdienus. Aicinām kopā ar bērniem izmēģināt trušu gaļas bumbiņas, kas ir pamatrecepte citu ēdienu pagatavošanā. Šīs gaļas bumbiņas ideāli der trīs ātrās, garšīgās un veselīgās receptēs, kas garšo arī bērniem – tortillā, kopā ar polentu un zupā. Pašu bumbiņu garša ir neitrāla, bet ja bērns ēd ko asāku vai izteiktākas garšas, tad var droši likt klāt arī apelsīna mizu, rozmarīnu, nedaudz kanēli.

Truša gaļas bumbiņas

Nepieciešams: 400 g truša gaļas gabaliņu (fileja un kāja), 10 g nomizota ķiploka, izspiests caur ķiplokspiedi, 20 g smalki sarīvēta cietā siera, jūras sāls pēc garšas, 1/2 tējk. svaigi malti melnie pipari, 1 tējk. svaigas timiāna lapiņas

Gaļu sablendē vai samal gaļas mašīnā. Pieliec visas sastāvdaļas, samīci viendabīgā masā un veido 1,5 – 2cm lielas bumbiņas.

Krēmīgā polenta ar gaļas bumbiņu mērci

Nepieciešams: 100 g polentas, 500 ml ūdens, 100 g rikotas siera, 10 g cietā siera, smalki sarīvēts.

Mērcei: 4 ēd.k. vīnogu kauliņu eļļas, 1 porcija truša gaļas bumbiņu, 1 ēd.k. biezas tomātu pastas, 1 rozmarīna kātiņš, 1 ķiploka daiviņa, nomizota, izspiesta caur ķiplokspiedi, 250 g tomātu savā sulā, 200 g nokāstas konservētas lielās pupiņas, jūras sāls pēc garšas, svaigi malti melnie pipari pēc garšas.

Pasniegšanai: 20 g siera, smalki sarīvēts, nedaudz rukolas lapiņu vai citu salāti un dīgstu.

Pannā sakarsē eļļu un kārto tajā bumbiņas, apcep uz vidēji lielas liesmas no visām pusēm. Pievieno pastu, rozmarīnu un maisot cep vēl minūti. Pievieno pārējās mērces sastāvdaļas un sautē 15 minūtes. Pirms pasniegšanas, izņem rozmarīna zariņu.

Katlā ielej ūdeni un uzvāri. Kad uzvārījies, maisot ber klāt polentu. Turpinot maisīt, vāri 5 minūtes. Pievieno un iemaisi abus sierus, sāli.

Liec uz šķīvja polentu, pa virsu mērci, uzber sieru un uzliec rukolas lapiņas.

Bērnu mīļākā gaļas bumbiņu zupa

Nepieciešams: 1 l vistas buljona, 1 porcija truša gaļas bumbiņas, 1 sauja sakapātu lociņu, 200 g nokāstas konservētās kukurūzas, 200 g nokāstas konservētās pupiņas, 200 g nokāsti konservētie turku zirņi, 2 nelielas ķiploka daiviņas, izspiestas caur ķiplokspiedi, 4 nelielas saujas spinātu lapiņas, 1 rozmarīna zariņš, 4 ēd.k. smalki sarīvēta parmezāna siera, jūras sāls pēc garšas, svaigi malti melnie pipari pēc garšas.

Katlā uzvāri buljonu, liec iekšā gaļas bumbiņas, lociņus, pupiņas, kukurūzu, zirņus, ķiploku, rozmarīnu, sāli un piparus. Vāri 20 minūtes uz vidējas liesmas, lai viegli burbuļo. Izņem rozmarīnu. Traukos liec pa saujai spinātu, uzlej zupu un uzber sieru. Pasniedz.

Gaļas bumbiņu tortillas

Nepieciešams: 5 ēd.k. vīnogu kauliņu eļļas, 16 bio šampinjoni, sagriezti biezās šķēlēs, 1 neliels šalotes sīpols, sakapāts, 1 tējk. smalki sakapāta rozmarīna, 1 porcija truša gaļas bumbiņas, 2 nelieli mīksti avokado, 4 kukurūzas tortillas, 4 saujas salātlapu izlases, 200 g nokāstas konservētās pupiņas, nedaudz saspiestas ar dakšu.

Mērcei: 150 g bezpiedevu jogurta, 150 g smalki sagriezta gurķa (vai sarīvēta uz rupjās rīves), 2 ēd.k. smalki sakapātas dilles, jūras sāls pēc garšas, svaigi malti melnie pipari pēc garšas.

Pannā sakarsē 3 ēd.k. eļļu, liec sēnes, sīpolus un rozmarīnu. Cep uz palielas liesmas apmēram 10 minūtes, ik pa laikam apmaisot. Noņem no pannas. Pannā sakarsē atlikušo eļļu, liec gaļas bumbiņas, apcep no visām pusēm zeltainas, uzliec vāku un uz ļoti mazas liesmas sautē kādas 15 minūtes.

Bļodā liec nomizotu avokado un saspaidi ar dakšu, pieberot pavisam nedaudz sāls un piparus. Pagatavo mērci, samaisot visas sastāvdaļas. Uz šķīvjiem liec tortillas, pa vidu (lai var malas uzlocīt virsū) uzsmērē avokado, pa virsu kārto sēnes, pupiņas, salātlapas. Uzliec bumbiņas un jogurta mērci. Aizloki ciet un ēd.

Atstāt komentāru

* Ar zvaigznīti ir atzīmēti obligātie lauki, kas ir jāaizpilda

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.