Menu
 

"Kodola" receptes. Konservēts dārzeņu maisījums "Pensionārs" Apriņķis.lv

  • Autors:  "Kodols"
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Šoreiz ieskatīsimies padomjlaika produktu gatavošanas rokasgrāmatā. Tā kā veikalos tolaik nebija gandrīz nekā, ļaudis, cik un kā nu kurš prata un varēja, ar skubu nodevās paši savas pārtikas gatavošanai, tostarp augļu un dārzeņu konservēšanai. Skaidrs, ka daudz un dažādas bija arī receptes. Lūk, dažas no 1964. gadā Latvijas Valsts izdevniecībā klajā laistās recepšu grāmatas “Produktu pārstrādāšana un konservēšana mājas apstākļos”.

Konservēts dārzeņu maisījums “Pensionārs”

Šie salāti ir vērtīgs produkts, ko ieteikt vispirms vecākiem cilvēkiem. Tie gatavoti no bietēm, burkāniem, kartupeļiem, skābētiem kāpostiem, sīpoliem un ķiplokiem. Etiķi nelieto, bet skābumu, kas vajadzīgs, karsējot produktu par 100°C zemākā temperatūrā, nodrošina skābētajos kāpostos esošā pienskābe.

Bietes un burkānus rūpīgi nomazgā un vāra 20–25 minūtes, tad atdzesē aukstā ūdenī, nomizo, noskalo un sagriež gabaliņos. Kartupeļus nomazgā, nomizo un sagriež gabaliņos, gabaliņus mazgā ūdenī, lai no to virsmas noskalotu cieti, ieber štancētajā sietiņā un uz 3–4 minūtēm iegremdē verdošā ūdenī, lai applaucētu, pēc tam aukstā ūdenī, lai atdzesētu. Skābētos kāpostus ņem bez sulas; lielos gabalus sagriež sīkāk. Sīpolus un ķiplokus notīra un sagriež gabaliņos.

Sagatavotos dārzeņus bļodā samaisa un maisījumu iepilda burkās. Virsū uzlej verdošu sālījumu (uz 1 l ūdens ņem 15 g sāls). Burkām uzliek metāla vāciņus un karsē 0,5 litru burkas 14–16 minūtes, litra burkas 18–20 minūtes. Pēc karsēšanas metāla vāciņus pievalcē un burkas vairākas reizes sakrata un paviļā, lai karstais sālījums labāk sajauktos ar dārzeņiem. Tad burkas atdzesē, apvēršot ar vāciņiem uz leju. Burkas ar stikla vāciņiem nekrata, bet pēc karsēšanas atdzesē, neapvēršot otrādi.

Sagatavoto dārzeņu aptuvenais daudzums 0,5 litru burkas piepildīšanai:125 g biešu, 60 g burkānu, 90 g skābētu kāpostu, 60 g kartupeļu, 20 g sīpolu, 5 g ķiploku. Vēlams katrā burkā ielikt tējkaroti sālītu kaperu.

Salātu pagatavošana: burku atvāko, ja vēlas, nolej sālījumu; dārzeņus izliek bļodā un pievieno 1–1,5 ēdamkarotes saulespuķu eļļas vai tikpat daudz majonēzes vai krējuma

Konservēts burkānu, ābolu un mārrutku maisījums salātiem

Burkānus un mārrutkus nomazgā, nomizo un sarīvē uz rupjās dārzeņu rīves. Ābolus (skābo šķirņu) nomazgā, nomizo, izgriež serdi un arī sarīvē uz rupjās rīves.

Sagatavotos dārzeņus un ābolus samaisa, blīvi iepilda burkās un aplej ar karstu sālījumu (uz 1 l ūdens ņem 80 g sāls un 100 g cukura). Burkām uzliek metāla vāciņus un karsē 0,5 litru burkas 10–12 minūtes, litra burkas 13–15 minūtes. Burkas aizvāko un atdzesē.

0,5 litru burkas piepildīšanai parasti vajag 170 g sagatavoto burkānu, 200 g ābolu, 10 g mārrutku.

Salātu pagatavošana: burku atvāko, nolej sālījumu, ieliek dārzeņus bļodā, pievieno 2 ēdamkarotes krējuma un izrotā ar sagrieztiem zaļumiem un citrona šķēlītēm.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.