Menu
 

"Kodola" receptes: Kartupeļu torte un Aleksandra torte Apriņķis.lv

  • Autors:  "Kodols"
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Šoreiz atkal atgriežamies pie pirmskara Latvijas laika receptēm, konkrēti – tortes. Īstas, kā tagad saka, lauku tortes. Recepšu avots – 1936. gadā Grīnberga izdevniecībā klajā laistā “Latviskā un modernā virtuve”.

Vispirms norādījumi, lai torte sanāktu patiešām lieliska. Tātad, “lai izceptu garšīgu torti, vajadzīgi sausi milti, smalks cukurs, labs krējums, bet pār visām lietām labs sviests un pilnīgi svaigas olas, lai cepumiem nebūtu nekādu nevēlamu piegaršu. Bez tam visām šīm sastāvdaļām jābūt aukstām. Atdalot olu baltumus no dzeltenumiem, baltumiem jābūt pilnīgi bez dzeltenuma piejaukuma, jo tas traucē baltumus pienācīgi saputot. Olu baltumi putojami tikai vēsā telpā, vislabāk āra gaisā, lai tie saskartos ar āra vēso gaisu, kas veicina ātrāku saputošanos. Olu baltums jāputo tikai tad, kad tas tūliņ vajadzīgs, jo, arī drusku pastāvot, tas sakrīt un kļūst ūdeņains. Nedrīkst to arī par daudz putot, jo tad tas sakrīt. Kā garšvielas tortēm noder vaniļa, kanēlis, kardamons, neļķnagliņas, rūgtās mandeles, citrona miziņa vai arī rūgto mandeļu, citrona un rožu eļļas.”

Kad šo esam izlasījuši, varam iepazīties ar dažām tortu receptēm. Ņemsim nosacīti neparastākas.

Kartupeļu torte

Vielas: 400 g novārītu kartupeļu, 200 g cukura, 8 olas, puscitrona miziņas un dažas rūgtās mandeles.

Pagatavošana: vispirms olu dzeltenumus atdala no baltumiem. Tad kuļ dzeltenumus ar cukuru apmēram stundu, pieliekot sarīvēto citrona miziņu un samaltās mandeles. Pēc tam kartupeļus sastampā vai sarīvē un piemaisa saputojumam. Pēdīgi, viegli cilājot, piejauc arī saputotus olu baltumus, iepilda sagatvotā formītē un cep mēreni karstā krāsnī nepilnu stundu. Gatavu atdzesē un izgarnē pēc patikas.

Aleksandra torte

Vielas: 300 g kviešu miltu, 100 g kartupeļu miltu, 400 g cukura, 400 g sviesta, 1 citrona miziņa un 5 olas.

Pagatavošana: sviestu kopā ar cukuru kuļ veselu stundu, piesitot pa starpai vienu pēc otras olas un pieliekot sarīvētu citrona miziņu. Pēc tam piemaisa arī abus miltus. Tad sadala mīklu vairākās līdzīgās apaļās ripās, liek katru atsevišķi sagatavotās formītēs un cep gaiši dzeltenu. Kad cepumi atdzisuši, tos saliek vienu pār otru, iesmērējot vidū kādu ievārījumu. Vispēdīgi to pārlej ar kādu glazūru un izgarnē pēc patikas ar špricglazūru, krēmu un konservētiem augļiem un dārzājiem.

Labu apetīti!

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.