Menu
 

Pūķi, zombiji un supervaroņi: populārākie televīzijas seriāli, kuru aizsegā izplata ļaunprogrammatūras

  • Autors:  “Kaspersky Lab”
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Informācijas drošības uzņēmuma “Kaspersky Lab” pētījums liecina, ka kibernoziedznieki ļaunprogrammatūru izplatīšanai aktīvi izmanto populāru televīzijas seriālu jaunās sērijas. Visvairāk uzmanības uzbrucēji velta seriāliem “Troņu spēle”, “Staigājošie miroņi” un “Bulta”. Šie un citi secinājumi ir publicēti jaunajā pārskatā “Draudu spēle: kā kibernoziedznieki izmanto populārus televīzijas seriālus, lai izplatītu ļaunprogrammatūras”.

Televīzijas seriāli ir viens no populārākajiem un universālākajiem izklaides veidiem, tomēr kopš torentu, tiešsaistes straumēšanas un citu digitālās izplatīšanas paņēmienu parādīšanās tie bieži vien cieš no autortiesību pārkāpumiem. Daudzos reģionos šādus raidījumus tagad var noskatīties, izmantojot pretlikumīgus kanālus, piemēram, torentu ceļrāžus un nelegālas straumēšanas platformas. Atšķirībā no likumīgiem resursiem torentu ceļrāži un mitinātās datnes var nosūtīt lietotājam datni, kas izskatās kā televīzijas seriāla sērija, bet patiesībā ir ļaunprogrammatūra ar līdzīgu nosaukumu.

Redzot, cik viegli no pretlikumīgiem resursiem lejupielādētus televīzijas seriālus var aizstāt ar ļaunprogrammatūru pārnēsājošām versijām, “Kaspersky Lab” pētnieki padziļināti aplūkoja šādas uzlauztas datnes, aptverot gan 2017., gan 2018. gadu. Abus gadus saraksta priekšgalā bija “Troņu spēle”. 2018. gadā ar 20 934 uzbrukumam pakļautiem lietotājiem tas veidoja 17 % no visa inficētā pirātiskā satura, kam sekoja “Staigājošie miroņi” ar 18 794 lietotājiem un “Bulta” ar 12 163.

Turklāt interesanti, ka 2018. gadā netika izlaista neviena jauna “Troņu spēles” sērija, bet pārējos sarakstā iekļuvušos seriālus pavadīja skaļas reklāmas kampaņas.

Visos novērotajos gadījumos ļaunprogrammatūru izplatītāji izvēlējās katras sezonas pirmo un pēdējo sēriju, no kurām visaktīvāk izmantoja sākumsēriju, piemēram, “Troņu spēles” pirmās sezonas sēriju “Ziema nāk”.

“Skaidri redzams, ka ļaunprogrammatūru izplatītāji izmanto televīzijas seriālus, pēc kuriem pirātiskās vietnēs ir liels pieprasījums: parasti tās ir aktīvi reklamētas drāmas vai asa sižeta seriāli. Pirmā un pēdējā sērija, kas piesaista visvairāk skatītāju, visticamāk, tiks pakļauta lielākam ļaunprātīgas samainīšanas riskam. Krāpnieki internetā parasti izmanto ļaužu lojalitāti un nepacietību, tāpēc var apsolīt lejupielādēšanai pilnīgi jaunus materiālus, kas patiesībā ir kiberdraudi. Tā kā šomēnes sākas “Troņu spēles” pēdējā sezona, mēs vēlamies brīdināt lietotājus, ka, ļoti iespējams, strauji pieaugs tādu ļaunprogrammatūru skaits, kas ir nomaskētas par šī seriāla jaunajām sērijām,” sacīja “Kaspersky Lab” rīkotājdirektors Baltijā Andis Šteinmanis.

Lai nekļūtu par tādu ļaunprogrammatūru upuri, kas izliekas par televīzijas seriāliem, “Kaspersky Lab” iesaka rīkoties šādi.

- Televīzijas satura veidošanai un izplatīšanai izmantojiet tikai likumīgus pakalpojumus ar pārbaudītu reputāciju.

- Pievērsiet uzmanību lejupielādētās datnes paplašinājumam. Pat ja grasāties lejupielādēt televīzijas seriāla sērijas no avota, kuru uzskatāt par uzticamu un likumīgu, datnei ir jābūt paplašinājumam .avi, .mkv, .mp4 vai jebkādam citam, taču noteikti ne .exe.

- Īpašu uzmanību pievērsiet vietņu autentiskumam. Neapmeklējiet vietnes, kas ļauj skatīties televīzijas seriālus, kamēr neesat pārliecināts, ka tās ir likumīgas un adrese sākas ar https. Pirms lejupielādes sākuma pārbaudiet, vai vietne ir īsta, atkārtoti pārbaudot URL formātu vai uzņēmuma nosaukuma pareizrakstību.

- Nenoklikšķiniet uz aizdomīgām saitēm, piemēram, uz tādām, kur sola iepriekšēju jaunās sērijas noskatīšanos. Iepazīstieties ar raidījumu programmu un sekojiet tai līdzi.

- Izmantojiet stipru drošības risinājumu, piemēram, “Kaspersky Security Cloud”, lai nodrošinātu visaptverošu aizsardzību pret visdažādākajiem apdraudējumiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.