Menu
 

"Kodola" receptes: Šašliks ar apelsīniem, kivi un kariju Apriņķis.lv

  • Autors:  “Kodols”, pēc Fenikssfun.com
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Šoreiz neskatīsimies veclaiku grāmatās, bet mūsdienu interneta portālos. Ir pavasaris, daudzi dosies uz laukiem vai vasarnīcu, rīkos talkas... Un turpat jau kūp ogles un uzvēdī lieliskais šašlika aromāts. Mmm, jau tagad siekalas mutē!

Šašliks reālais

Sastāvdaļas: 3 kg cūkgaļas karbonādes vai pleca daļas, vēlams ar nelielu treknumu (var izmantot arī liellopa vai jēra gaļu), 500 g sīpolu, 500 g citronu, sāls, pipari pēc garšas, 100 g diļļu (vēlams svaigas), 300 g olīveļļas, 3 lauru lapas, ķiploki (var likt un var nelikt, pēc gaumes).

Pagatavošana. Visu samaisa, notur diennakti un cep!

Viss noslēpums tajā, ka eļļai jābūt tik daudz, lai visa gaļa būtu ar eļļu. Cepot eļļa neļauj gaļai kļūt sausai, un ēdot to nemaz nejūt. Cūkgaļas treknums dod šašlikam īpatnējo, šašlikam raksturīgo garšu. Dilles var likt arī vairāk, tās piešķir svaigumu. Galvenais nepārsālīt, citādi gaļa būs sausa. Citronu sula jālej tik daudz, lai gaļa uzreiz mainītu krāsu. Gaļa jācep uz liela karstuma, citādi tā kļūst sausa, izkalst, nevis izcepas.

Maigais cūkgaļas šašliks ar apelsīniem

Sastāvdaļas:1 kg cūkgaļas kakla karbonādes, 1–2 gatavi, vidēja lieluma citroni, 3 saldi apelsīni, 300–500 g sīpolu, 1/3 pušķīša bazilika, 1/3 pušķīša pētersīļu, 1/3 pušķīša kinzas, nedaudz sāls, malti melnie pipari (pēc garšas), 3 pilieni “Tabasco” mērces, cukurs.

Pagatavošana. Gaļu sagriež gabaliņos apmēram 4 x 4 x 4 cm un saliek lielā traukā, lai vieglāk apmaisīt. Pārkaisa ar melnajiem pipariem un pievieno nedaudz sāls pēc garšas, ēdamkaroti cukura un kārtīgi apmaisa. Sagriež zaļumus un pievieno gaļai. Notīra apelsīnus un sagriež mazos gabaliņos vai samaļ, izspiež citronu sulu, sajauc kopā un pievieno gaļai. Apmaisot piepilina 3 pilienus “Tabasco” mērces. Sagriež gabaliņos sīpolus un pievieno gaļai. Pēc 20–30 minūtēm gaļa ir gatava cepšanai. Gaļu nevajadzētu pārāk ilgi turēt marinādē, jo tad zūd tās dabīgā garša. Cep uz karstām oglēm labā kantainajā grilā; lai nesadeg vai vienkārši neizžūst, būtu vēlams to apgrozīt četras reizes.

UZMANĪBU! Šis šašliks sanāk ļoti maigs un garšo pēc svaigi ceptas gaļas ar spēcīgu aromātu. Ja ir vēlme, lai tas garšotu spēcīgi pēc marinādes, nepieciešams pievienot vēl kādu sastāvdaļu pēc gaumes.

Šašliks ar kivi

Sastāvdaļas:1 kg cūkgaļas, 5 kivi, 300 g bezpiedevu jogurta, 5 sīpoli, pipari.

Pagatavošana. Gaļu sagriež gabaliņos. Pievieno kivi, kas ir sablenderēti ar visu mizu (iepriekš jānomazgā!). Sablenderē divus sīpolus, atlikušos sagriež gredzenos. Visas sastāvdaļas pievieno gaļai un apmaisa.

Marinē līdz divām stundām, bet var grilēt jau pēc 30 minūtēm.

Marināde ir loti aromātiska. Blenderētie sīpoli un kivi ļoti ātri iemarinē gaļu. Ja turēsiet gaļu marinādē ilgāk, tā zaudēs savu struktūru. Gatavais šašliks ir ar izteiktu sīpolu garšu un kivi niansi. Maigs, mīksts, sulīgs.

Vistas šašliks karijā un majonēzē

Sastāvdaļas: 2 kg vistas šķiņķīšu vai filejas, 2 lieli sīpoli, 2–3 ēdamkarotes cukura, 1 citrons, 150 g majonēzes, 1–2 ēdamkarotes karija, ķiploki, sāls, “Vegeta”, dilles.

Pagatavošana. Sīpolus sagriež aplīšos vai pusapļos, saberzē ar cukuru un ļauj 5 minūtes pastāvēt. Spiež klāt citrona sulu, ķiplokus, garšvielas, kariju, sāli un majonēzi. Visu samaisa (jābūt tādai diezgan pikantai mērcītei). Liek klāt gabaliņos sagrieztajai vistai un ļauj iemarinēties.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.