Menu
 

Receptes: Zemeņu deserti Māmiņdienai

  • Autors:  Jevgēnija Jansone, pavāre un uztura speciāliste, “Elvi”
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Tuvojas Māmiņdiena, un, lai arī pie mums koki un krūmi vēl tikai plaucē bagātīgus pumpurus, citur pasaulē jau ienākas pirmā raža, tāpēc veikalu plauktos gozējas saldās, smaržīgās vasaras vēstneses zemenes. Zemeņu-biezpiena našķi savām mammām ar nelielu palīdzību spēs uztaisīt pat mazi bērni, bet gardās zemeņu kūkas recepte noderēs arī vegāniska uztura cienītājiem.

Zemeņu – biezpiena kārtojums ar grauzdētu auzu pārslu našķi jeb granolu
(Gatavošanas laiks – 35 minūtes)

Sastāvdaļas (~4 personām). Pašgatavotam grauzdētu auzu pārslu našķim jeb granola: 160 g auzu pārslu, 25 g izkausēta sviesta, 5 g augu eļļas, 30 g medus, 2 ēdamk. čia sēkliņu, šķipsniņa kanēļa, iecienītākie rieksti un sēkliņas. Biezpiena krēmam: 300 g vājpiena biezpiena, 90 g (3 ēdamk.) maskarpone sierra, 100 g grieķu jogurta, 1 ēdamk.medus, 400 g zemeņu. Zemenes, piparmētru lapas rotāšanai

Pagatavošana

Pagatavojiet grauzdēto auzu pārslu našķi jeb granolu – sakarsējiet 180 grādus karstu cepeškrāsni, lielā bļodā sajauciet visas šim našķim paredzētās sastāvdaļas, kārtīgi samaisiet un plānā kārtā lieciet uz cepamās paplātes, kas iepriekš izklāta ar cepampapīru. Cepiet 12-15 minūtes, ik pa laikam apmaisot. Granola ir gatava, kad tā kļuvusi zeltaini brūna un māja piepildījusies ar pasakainu smaržu. Noslēgtā traukā šādu auzu pārslu našķi var uzglabāt pat mēnesi.

Ar mikseri saputojiet visas biezpiena krēma sastāvdaļas. Ja gribat, lai biezpiens būtu krēmīgs, pirms putošanas to var vēl atsevišķi sablendēt.

Zemenes sagrieziet daiviņās.

Kārtojiet desertu traukos – trauka apakšā lieciet 1-2 ēdamkarotes granolas, tad sagrieztas zemenes un tām virsū 2-3 ēdamkarotes biezpiena krēma. Atkārtojiet šādu secību, līdz trauciņš pilns. 

Rotājiet desertu ar zemenēm, piparmētru lapām vai citiem iecienītākajiem dekoriem un baudiet!

Vegāniskā zemeņu krēma kūka
(Gatavošanas laiks: 40 minūtes + 2stundas atdzesēšanai)

Sastāvdaļas. Pamatnei: 150 g mandeļu miltu, 75 g auzu miltu, 5 dateles, 2 ēdamk. kokosriekstu eļļas, šķipsniņa sāls, 1 ēdamk. kakao (pēc vēlmes). Zemeņu krēmam: 200 g zemeņu, 90 g medus (medus daudzums atkarīgs no zemeņu salduma, var likt arī mazāk), 1 ēdamk. kokosriekstu eļļas, 2 ēdamk. laima sulas, 250 g kokosriekstu piena, 1 ēdamk. kukurūzas cietes, 1 ēdamk. agara pulvera, 1 tējk. vaniļas esences. Zemenes, bazilika lapas, vegāniska šokolāde rotāšanai.

Pagatavošana

Vispirms izcepiet kūkas pamatni. Cepeškrāsni uzkarsējiet līdz 180 grādiem, visas kūkas pamatnes sastāvdaļas sablendējiet līdz viendabīgai, lipīgai konsistencei, ieklājiet masu ar kokosriekstu sviestu ietaukotā cepamformā (neaizmirstiet ietaukot arī formas malas). Cepiet apmēram 10 minūtes, izņemiet no krāsns un pilnībā atdzesējiet.

Viendabīgā masā sablendējiet zemenes, medu, kokosriekstu pienu, laima sulu un kokosriekstu sviestu, iegūto masu pārlejiet katliņā, pievienojiet tai cieti, vaniļas esenci un agaru. Uzvāriet un turpiniet karsēt uz lēnas uguns līdz masa sāk sabiezēt. Atdzesē, lai masa ir silta nevis karsta.

Pārlejiet iegūto zemeņu krēmu uz iepriekš sagatavotās pamatnes un lieciet kūku ledusskapī uz 2-3 stundām.

Pirms pasniegšanas kūku izrotājiet ar šokolādi, zemenēm un bazilika lapām!

Atstāt komentāru

* Ar zvaigznīti ir atzīmēti obligātie lauki, kas ir jāaizpilda

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.