Menu
 

"Kodola" uzvedības receptes: izturēšanās pie galda

  • Autors:  "Kodols"
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Šoreiz aplūkosim nevis ēdienu, bet uzvedības receptes. Esam jau publicējuši fragmentus no 1938. gadā izdotās grāmatas “Aukstais galds”, kurā tās autore, mājturības skolotāja Marija Feldmane, sniedz lietderīgus padomus un praktiskus norādījumus dažādu auksto ēdienu pagatavošanā mājas dzīvē un viesībām.

Taču vēl šajā grāmatā ir arī ieteikumi etiķetei gan pie aukstā, gan cita veida klātiem galdiem. Publicējam dažus no tiem, saglabājot tā laika latviešu valodas rakstības īpatnības

Nazis, dakšiņa un karote

Dakšiņu lieto ar kreiso, nazi ar labo roku. Silto atļauts nogriezt tikai pa kumosam, uz kuru ar nazi liekama mērce. Mērci ēst ar nazi vai maizes gabaliņiem nav atļauts. Tāpat nedrīkst pie galda rotaļāties ar nazi vai dakšiņu un likt no rokas rokā. Ēdot nedrīkst liekties pār šķīvi, bet gan roka jāpaceļ pie mutes. Ja vēlas paņemt maizi vai glāzi, tad nazis atliekams uz šķīvja, ne uz galdauta.

Maltās gaļas, saknes un zivis ar nazi nedrīkst griezt, bet tās jāsasmalcina ar dakšiņu, kuru tādā gadījumā tur labā rokā un kumosu palīdz uzbīdīt uz dakšiņas ar maizes gabaliņu. No kopējā trauka nekad nedrīkst ņemt ar savu dakšiņu vai karoti. Ēšanu beidzot, nazis un dakšiņa, tāpat karote atstājama uz šķīvja ar spaliem uz labo pusi, un nekad nedrīkst tos atstāt saspraustus vienu otrā vai krustotus.

Karote turama viegli pirkstos un pie lūpām ceļama ieslīpi, bet ne ar karotes galu. Ja zupa karsta, viegli maisot pagaidat viņas atdzišanu. Nedrīkst piesmelt pārāk pilnu karoti, lai zupa nelītu šķīvī. Jāēd pilnīgi bez kāda trokšņa, kas varētu celties no ēšanas.

Vīns, kafeja vai tēja

Vīna un stipro dzērienu glāzes ar labo roku ņemamas pie kājiņas apakšdaļas, alus glāzes – zem vidus daļas. Runājot glāzi nedrīkst turēt paceltu pie mutes.

Kafeju dzerot, virstase turama ar labo roku, apakštase – zem tās ar kreiso. Pirms kafeju ņem rokās, tai jāpieliek cukurs un krējums. Nedrīkst dzert no tases, kurā stāv tējkarote, pēdējā ir jāizņem un jānoliek uz apakštases. Cukuru var ņemt ar karoti vai atsevišķu cukura standziņu.

Salvjetes lietošana

Salvjete atlokāma līdz pusei un pārklājama pār ceļiem, citāda lietošana (aizbāšana aiz apkaklītes, apsiešana u.tml.) nav pielaižama. Salvjete domāta lūpu noslaucīšanai, kādēļ viņā nedrīkst slaucīt seju. No galda pieceļoties, salvjete, viegli saņemta, atliekama blakus šķīvjiem.

Mazās salvjetes starp sviesta, siera un saldējuma šķīvjiem domātas dekoratīviem mērķiem un ēdot noliekamas pie malas.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.