Menu
 

Jau 49. reizi aicina uz gadatirgu brīvdabas muzejā

  • Autors:  Apriņķis.lv
Publicitātes foto Publicitātes foto

Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs jau 49. reizi aicina uz Latviešu tautas lietišķās mākslas darinājumu gadatirgu, kas šogad noritēs 1. jūnijā no plkst. 9.00 līdz 18.00 un 2. jūnijā no plkst. 9.00 līdz 17.00. Arī šogad gadatirgus pulcēs Latvijas labākos amatniekus un mājražotājus, kā arī piedāvās plašu kultūras programmu un iespēju gūt ierosmi vasaras ceļojumiem pa Latviju.

Arī gadatirgus aug un pieņemas spēkā – šogad tas pulcēs vairāk nekā 540 amatniekus (no kuriem 57 gadatirgū piedalās pirmo reizi), 185 pārtikas tirgotājus un 18 ēdinātājus, kultūras programmu veidos dažādu deju un muzikālo kolektīvu uzstāšanās no visas Latvijas, un kopējais tirdzniecības metru skaits jau sasniegs 2441 m, informē Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja sabiedrisko attiecību speciāliste Harita Maniņa.

Kopš 1971. gada muzejs katru gadu rīko amatnieku darinājumu gadatirgu, kas tradicionāli notiek jūnija pirmajā nedēļas nogalē. Četrdesmit deviņu gadu pastāvēšanas laikā gadatirgus ir kļuvis par valsts nozīmes notikumu – par Rīgas un Latvijas amatniecības simbolu, par svētkiem dalībniekiem un ikvienam apmeklētājam. Gadatirgus ir tikšanās un profesionālās pieredzes apmaiņas vieta dažādu paaudžu un arodu tautas lietišķās mākslas izstrādājumu darinātājiem no visiem Latvijas kultūrvēsturiskajiem novadiem un ārzemēm. Vienlaikus tā ir amatniecības gada sasniegumu skate un iespēja meistariem izstādīt un pārdot savus labākos izstrādājumus.

Gadatirgus ir kļuvis par nozīmīgu notikumu ne tikai lokāli, bet arī starptautiski, tā kā nu jau vairākus gadus to apmeklē īpaši šim pasākumam organizētas tūristu grupas un žurnālisti no visas pasaules. Starptautiskā interese ir veicinājusi arī Latvijas amatniecības darinājumu noietu ārvalstīs, tā kā nereti gadatirgus ir arī vieta, kur tiek meklētas jaunas idejas amatniecībā un dibināti kontakti. Paši amatnieki gadatirgu sauc par saviem “Dziesmu svētkiem”, stāsta H. Maniņa.

Gadatirgus ir vieta, kur ne tikai apskatīt un iegādāties skaistus un noderīgus darinājumus no mūsu amatniekiem, bet arī iespēja nogaršot dažādus latviešu tradicionālos ēdienus un iegādāties Latvijas zemnieku un pārtikas ražotāju sagādātos gardumus. Galdos tiks celti tādi visu iecienīti labumi kā saimnieču pašdarināts siers, žāvēta gaļa, krāsnī cepta maize, piparkūkas, sklandrauši, kliņģeri, īsts lauku medus un citi našķi. Savukārt pļavā pie Juglas ezera apmeklētāji varēs mieloties ar štovētiem kāpostiem, ceptiem kartupeļiem, čurkstošām desiņām un baudīt latviešu alus darītavu darināto alu.

Arī šogad gadatirgū būs plaši pārstāvēti tūrisma informācijas centri no visas Latvijas, kas apmeklētājiem piedāvās iespēju gan iepirkties, gan gūt ierosmi aizraujošiem ceļojumiem, vēsta muzeja pārstāve.

Lai izvairītos no garajām rindām, apmeklētāju ērtībai īpaša dizaina gadatirgus biļetes ir iespējams iegādāties iepriekšpārdošanā muzeja kasē un “Biļešu paradīzes” tīmekļvietnē. Rīdziniekiem tiek ieteikts doties uz gadatirgu, izmantojot sabiedrisko transportu. “Rīgas satiksme” ir nodrošinājusi papildu reisus gadatirgus dienās. Autovadītāju ērtībai būs iespējams novietot transportlīdzekli bez maksas Brīvības gatves abās pusēs posmā no Juglas ezera līdz Berģiem, norāda H. Maniņa. Muzeja stāvvietas ir bez maksas.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.