Menu
 

"Kodola" receptes: sālīti lociņi un pasterizēti gurķi

  • Autors:  "Kodols"
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Iespējams, tagad mazāk, bet vidējās un vecākās paaudzes lasītāji labi atceras vasaras, kad lauku mājās un arī pilsētu dzīvokļos uz nebēdu gāja vaļā konservēšana. Jo īpaši padomju laikā, kad ar pārtikas precēm veikalos gadījās visādi jeb, precīzāk sakot, negadījās nemaz.

Šoreiz piedāvājam divas interesantas un izmēģināmas receptes no izdevniecības “Liesma” 1976. gadā izdotās latviešu speciālistes Veronikas Kangares grāmatas “Dārzeņu, augļu un sēņu konservēšana”. Ja nav vēlēšanās gatavot, lai tiek vismaz mazs nostalģijas brīdis no veciem laikiem.

Sālīti sīpolu lociņi

1000 g sīpolu lociņu, 200 g diļļu, 100 g estragona lapu, 8 lauru lapas, 20 smaržīgo piparu, 80–100 g sāls

Svaigus sīpolu lociņus pārlasa, atdala sakaltušos, bojātos, savītušos. Pēc tam labi noskalo aukstā ūdenī, nosusina un sagriež ar nerūsošu nazi centimetru garos gabalos. Tāpat sagatavo estragonu un dilles, tikai sagriež sīkāk.

Visas sastāvdaļas samaisa ar sāli un garšvielām. Cieši sapilda burkā un uzliek plastmasas vāciņu. Pēc dažām stundām virspusē rodas šķidrums un lociņi nedaudz saplok. Burku vēl papildina ar zaļumiem, līdz trauks pilns, un tad to noslēdz. Jāraugās, lai šķidrums pārklātu zaļumus. Uzglabā vēsā vietā. Šādi sālīti lociņi ir ar asu, pikantu garšu.

Ēdienu gatavojot, jāievēro, ka lociņi ir diezgan sāļi, tādēļ sāls pie ēdiena, iespējams, nebūs jāliek.

Ar citronskābi pasterizēti gurķi

1,8 kg gurķu, 50 g diļļu, 15 g upeņu dzinumu, 15 g estragona, 10 g pētersīļu un seleriju lapu, 5 g bazilika, 20 g mārrutka sakņu, 3 ķiploka daiviņas, 20 melno piparu, 10 smaržīgo piparu, 6 krustnagliņas, 6 lauru lapas, 15 g citronskābes. Pārliešanai 1,4 l ūdens, 80 g sāls, 50 g cukura.

Šī recepte domāta 3 litru burkas aizpildīšanai.

Labas kvalitātes nepāraugušus gurķus nomazgā aukstā ūdenī, nosusina.

Receptē dotos garšaugus attīra no bojātām lapām un stiebriem, nomazgā un nosusina. Dillēm nogriež saknes un sagriež 5–7 cm garos posmos. Mārrutka sakni sagriež 6 cm garos posmos un pēc tam gareniski – plānās sloksnēs, skaidās. Upeņu jaunos dzinumus atbrīvo no lapām un kātiem, sagriež 6 cm garos posmos un vēl gareniski pārgriež. Ķiplokus notīra un liek veselas daiviņas. Labi dezinficētā 3 litru burkā saliek sagatavotos garšaugus, garšvielas (pēc skaita), nelielā ūdens daudzumā izšķīdinātu citronskābi, pēc tam stāvus ievieto gurķus (apmēram 18 vidēja lieluma gurķi).

Sagatavotiem gurķiem pārlej karstu sālsūdeni tā, lai tie būtu pārklāti ar šķidrumu. Burkai uzliek dezinficētu metāla vāciņu, nedaudz pievalcē un liek katlā ar 50 grādu siltu ūdeni. Pasterizē 75 grādu temperatūrā: 1 litra burkas 5–8 minūtes, 3 litru burkas 10–15 minūtes. Jāraugās uz gurķu krāsu. Kad tie maina krāsu, burkas jāceļ ārā no katla un jānoslēdz – jāaizvalcē pilnīgi ar valcējamo ierīci. Tad paripina pa galda virsmu un pusstundu patur ar vāciņu uz leju.

Burku noslēgšanai var lietot arī konservējamos plastmasas vāciņus.

Ar citronskābi pasterizēti gurķi ir ar patīkamu, maigu garšu. Cilvēki, kas uzturā nelieto etiķi, šos gurķus ļoti ciena. Var lietot arī bērnu uzturā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.