Menu
 

Konservējam ātri un ar izdomu

Dārzeņu konservēšana un ievārījumu, čatniju, kompotu gatavošana vasarā ir īpaši aktuāla, jo šādi iespējams vēlākai lietošanai sagatavot produktus atbilstoši tieši savai garšai un gaumei. Piparu, lauru lapu, krustnagliņu un citu tieši marinēšanai, ievārījumu gatavošanai vajadzīgo garšvielu pieaugošais pieprasījums liecina, ka šovasar sabiedrība ne tikai vairāk pievērsusies dārzkopībai, bet arī izaudzēto konservē un gatavo vēlākam patēriņam.

Lasīt vairāk...

Frizējam dārzu: kā vasarā kopt dzīvžogu

Ja dzīvojamo namu telpas no ziņkārīgiem skatieniem slēpj aizkari vai žalūzijas, dārzos un pagalmos līdzīgu funkciju veic dzīvžogi. Kādus augus izvēlēties biezas, krāšņas dabiskās sienas veidošanai un kā dzīvžogu pareizi kopt, lai tas ne tikai norobežotu teritoriju, bet arī priecētu saimnieku un garāmgājēju acis.

Lasīt vairāk...

Pirmās novecošanās pazīmes – vai tās iespējams aizkavēt?

Ar gadiem nāk ne tikai viedums, bet arī pirmās novecošanās pazīmes. Lai arī cik ļoti mēs vēlētos savu jaunību uzturēt pēc iespējas ilgāk, saglabājot ādas maigumu, tvirtumu un skaidru acu skatienu – novecošanās ir dabisks fizioloģisks process. Vasara ir laiks, kad savu sejas ādu jo īpaši pakļaujam priekšlaicīgas novecošanās riskam, tāpēc vēlams zināt, kādi faktori paātrina ādas priekšlaicīgu novecošanos un to, kā aizkavēt vecuma radītās izmaiņas sejas ādā.

Lasīt vairāk...

Augu valsts līdzekļi palīdz sadziedēt brūces

Vasarā lielākas un mazākas brūces var gadīties katram, kurš čakli rosās dārzā, gatavo ēdienu piknikam vai sporto. Kopjot brūces, apdegumus, kā arī nedzīstošas čūlas,  jāmazina sāpes, jānovērš infekcija, jāsekmē dzīšana (audu reģenerācija). Kuri no augu valsts līdzekļiem labāk lietojami brūču kopšanai?

Lasīt vairāk...

Pieci soļi uz drošu pārtikas patēriņu vasarā

Kvalitatīva pārtika un drošs tās patēriņš ir būtisks aspekts teju pusei no Latvijas iedzīvotāju, liecina 2019. gada “Eirobarometra” dati. Vasarīgi siltie laika apstākļi ir lieliski piemēroti brīvdabas piknikiem un dārza grilēšanas svētkiem, taču tie arī sniedz vidi baktēriju un citu patogēnu klātbūtnei pārtikā, kas var izraisīt saindēšanos ar ēdienu.

Lasīt vairāk...

Pieci padomi, kā vasarā vislabāk izgulēties teltī

Ikviens dabas cienītājs piekritīs, ka nekas nevar būt labāks par gulēšanu teltī siltā vasaras naktī. Taču, ja dienas laikā esat pārāk sakarsis, noguris vai neapmierināts no smagās telts nēsāšanas līdzi pārgājienā, šī maģiskā sajūta var ātri pazust. “Fjällräven” aktīvās atpūtas eksperti dalās praktiskos padomos, kā šovasar vislabāk izgulēties teltī.

Lasīt vairāk...

Pieci farmaceita padomi, kā vasaru pavadīt bez raizēm

Vasara mudina kļūt aktīvākiem. Vēlamies vairāk laika pavadīt ārpus mājas un izklaidi meklēt svaigā gaisā. Lai arī kāds būtu izvēlētās aktivitātes veids,“Euroaptieka” farmaceite Zane Melberga dalās praktiskos padomos, kam vasarā nepieciešams vērst papildu uzmanību, lai neciestu ne veselība, ne noskaņojums.

Lasīt vairāk...

Vasaras izskaņā septīto reizi notiks pasākums "Atvērtās dienas laukos"

22.un 23.augustā jau septīto gadu noritēs “Atvērtās dienas laukos” – lauku apceļošanas un iepazīšanas pasākums, ko rīko biedrība"Lauku ceļotājs". Šī pasākuma laikā vienlaicīgi viesiem atvērtas būs 180 saimniecības visos Latvijas novados. Iepriekšējos gados apmeklētāju skaits vienā saimniecībā bijis no dažām ģimenēm nelielās piemājas saimniecībās līdz pusotram simtam vietās, kur uzņem apmeklētāju grupas.

Kā vēsta organiztori, šajās divās dienās ar īpaši sagatavotām programmām, degustācijām, atlaidēm ražojumu iegādei un citiem piedāvājumiem ārpus ierastā ciemos gaida mājražotāji, amatnieki, pārtikas ražotāji, naktsmītnes, pirtnieki, biškopji, stādu audzētāji, lielās lauku saimniecības, pilis un muižas, atrakciju parki, lauku krodziņi un restorāni, dabas takas un daudzi citi. Starp viņiem būs arī tādi, kas ikdienā ar viesu uzņemšanu nenodarbojas un atver savas saimniecības vai ražotnes apskatei tikai šī pasākuma laikā.

Gardēži varēs izgaršot vasaras ražu visā daudzveidībā – gan tadicionālus, gan neparastus piedāvājumus. Bio augļi un ogas – smiltsērkšķi, dzērvenes, āboli, bumbieri un citi, tradicionālā rudzu rupjmaize un jaunas garšas meklējumi, aitas un kazas piena sieri un pat saldējums, zivis – nēģi, foreles, āfrikas sami. Arī mājražotāju dzērienu klāsts paplašinās – papildus mājas vīnam un alum piedāvājumā arī sidrs, vermuts, viskijs. Varēs baudīt maltītes no pašaudzētiem lauku labumiem.

Bērniem patiks mini zoo un eksotisko dzīvnieku parki, kuros var draudzēties ar mīļdzīvniekiem un apskatīt alpakas, lamas, strausus, šinšilas, minicūciņas, pāvus, zilo govi un pat kamieļus, ķengurus un dzeloņcūkas.

Ja patīk dizaina un amatu lietas, un ir vēlēšanās iemācīties ko jaunu, tad var doties pie meistariem, kuri lej sveces, cep maizi un piparkūkas, apdrukā apģērbu. Būs pat izdevība pamācīties lubiņu izgatavošanu no apses koka un jumtu likšanu.

Tiem, kam ir savs dārzs, noderīgi būs apmeklējumi pie stādu, augļu, ogu audzētājiem, kuri dalīsies savā pieredzē par veselīgas pārtikas audzēšanu, piedāvās iegādāties pašu lolotas šķirnes. Pasākumā piedalās arī vairākas naktsmītnes un ēdinātāji, kuri piedāvā īpašas atlaides.

Šogad daudzi saimnieki ekskursijām un degustācijām noteikuši konkrētus laikus. Nepieciešams arī iepriekš pieteikties, lai saimnieki pilnvērtīgāk varētu uzņemt visus interesentus un izvairītos no drūzmēšanās.

Sīkāku informāciju par lauku apceļošanas pasākumu un visiem pasākuma dalībniekiem uzziniet “Lauku ceļotāja” vietnē. Augusta sākumā visās “Circle K” degvielas uzpildes stacijās un novadu tūrisma informācijas centros būs pieejama karte, kurā iezīmētas pasākuma dalībnieku atrašanās vietas un norādīti kontakti.

Lasīt vairāk...
Pierakstīties šai RSS barotnei

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.