Menu
 

"Ulbroka": Saistībā ar cūkgaļas cenu kāpumu saimniecības palielina ganāmpulku lielumu

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Saistībā ar cūkgaļas cenu kāpumu saimniecībām ir tendence palielināt ganāmpulku lielumu, otrdien gaudu pārstrādes uzņēmuma "Rīgas dzirnavnieks" rīkotajā izbraucienā uz saimniecībām par jaunākās ražas tendencēm pastāstīja cūkkopības uzņēmuma "Ulbroka" īpašnieks Aigars Kokts.

Viņš atzina, ka cūkgaļas cenas patlaban diktē globālie notikumi, tostarp Āfrikas cūku mēra izplatība. Tamdēļ Eiropā cūkgaļas cenas ir kāpušas salīdzinājumā ar iepriekšējiem mēnešiem, taču šādas cenas svārstības nav ilgstošas. "Pašreizējo cenu paaugstināšanos saimniecības redz kā iespēju nopelnīt. Tās palielinās ganāmpulku lielumu un drīz vien, kad cena kritīsies, [cūkgaļas] piedāvājums pārsniegs pieprasījumu," prognozēja Kokts.

Viņš pastāstīja, ka "Ulbroka" patlaban galveno uzmanību velta biodrošībai un efektivitātei. Tostarp kompānija veiksmīgi īstenojusi vairākus investīciju projektus ar Eiropas Savienības atbalstu un plāno izmantot tehnoloģiju sniegtās priekšrocības un ieviest efektīvākos risinājumus ražošanā.

Kokts pastāstīja, ka vēl viens no "Ulbrokas" saimniecības darbības virzieniem ir graudkopība un barības ražošana cūkām, tāpēc "Ulbroka" ir piesaistījusi agronomu-konsultantu graudu ražības palielināšanai.

Kokts pastāstīja, ka "Ulbroka" šogad audzē kviešus, rudzus un rapsi, bet citus gadus - arī miežus. Graudaugus iespējams izmantot sivēnu nobarošanai, pašiem izgatavot barību. Ja kādu gadu graudu kvalitātes rādītāji ir sevišķi augsti saimniecībai ir iespēja tos pārdot arī kā pārtikas kvalitātes graudus par augstāku cenu. "Ulbrokai" šogad ir bijis ļoti labs rapša ražas gads, ražai mazliet pārsniedzot četras tonnas no hektāra. Tikmēr ievāktās rudzu ražas apmērs solās būt tuvu septiņām tonnām no hektāra. "Droši vien rekorda ražas nebūs. Viens lauks ir labāks, viens mazliet sliktāks. Gribētos labāku ražu, bet daudzus faktorus nevaram ietekmēt," sacīja "Ulbrokas" īpašnieks.

LETA jau ziņoja, ka saskaņā ar Zemkopības ministrijas (ZM) Tirgus un tiešā atbalsta departamenta pēdējiem jaunākajiem datiem cūkgaļas cena Latvijā šā gada maijā ir pieaugusi par 10,5% salīdzinājumā ar šā gada aprīli, un tā bija vidēji par 33,1% augstāka nekā 2018.gada maijā. Vienlaikus Eiropas Savienībā (ES) cūkgaļas vidējā cena maijā bija par 3,8% augstāka nekā šā gada aprīlī.

Informācija "Firmas.lv" liecina, ka 2018.gadā "Ulbroka" strādāja ar 5,575 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 8,5% mazāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas peļņa saruka vairākkārt - līdz 290 104 eiro.

"Ulbroka" reģistrēta 1992.gadā, un tās pamatkapitāls ir 1 707 408 eiro. Uzņēmuma darbības joma ir cūkgaļas un vaislas cūku ražošana, cūku kautuves darbība, cūkgaļas piegāde patērētājam, tirdzniecība ar lopbarību, kā arī elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošana biogāzes stacijā. "Ulbroka" pilnībā pieder Aivaram Koktam. Saimniecībā ir nodarbināti 50 darbinieki.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.