Menu
 

Akcīzes nodokļa ieņēmumi pirmajā pusgadā auguši par 8,1%

  • Autors:  LETA
Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Akcīzes nodokļa ieņēmumi 2019. gada pirmajos sešos mēnešos ir 521 miljons eiro, kas ir par 39 miljoniem eiro jeb 8,1% vairāk nekā 2018. gada attiecīgajā periodā, liecina Valsts ieņēmumu dienesta (VID) dati. Šogad sešos mēnešos akcīzes nodokļa ieņēmumu plāns izpildīts par 99%.

VID norādīja, ka 2019. gada pirmajā pusgadā akcīzes nodokļa ieņēmumus galvenokārt ietekmēja akcīzes nodokļa likmju izmaiņas. 2019. gada 1. janvārī akcīzes nodokļa likmes tika palielinātas tabakas izstrādājumiem (neskaitot cigaretes), bet 2019. gada 1. martā – alkoholiskajiem dzērieniem. Ieņēmumus būtiski ietekmē legālais akcīzes preču patēriņš, kas savukārt ir cieši saistīts ar valsts ekonomikas attīstību, patērētāju pirktspēju, kā arī akcīzes nodokļa likmju politiku kaimiņvalstīs.

Pēdējos gados būtiskas nodokļa likmju diferences rezultātā pieaug Igaunijas un Skandināvijas valstu pircēju skaits Latvijā, informēja VID, atzīmējot, ka tādējādi palielinās alkoholisko dzērienu un arī citu akcīzes preču realizācija Latvijas–Igaunijas pierobežā, veicinot akcīzes nodokļa ieņēmumu pieaugumu Latvijā.

Akcīzes nodokļa ieņēmumu struktūrā lielākais īpatsvars ir akcīzes nodoklim par naftas produktiem – 2019. gada pirmajos sešos mēnešos tas veidoja 50,8% no visiem akcīzes nodokļa ieņēmumiem, seko ieņēmumi par tabakas izstrādājumiem – 20,6% un alkoholiskajiem dzērieniem (ieskaitot alu) – 24,5%.

Šogad pirmajos sešos mēnešos, salīdzinot ar 2018. gada attiecīgo periodu, akcīzes nodokļa ieņēmumi ir pieauguši: par alkoholiskajiem dzērieniem (ieskaitot alu) – par 15,6 miljoniem eiro, par tabakas izstrādājumiem – par 14,6 miljoniem eiro un par naftas produktiem – par 8,7 miljoniem eiro. Ieņēmumi par pārējām precēm kopskatā ir minimāli samazinājušies uz dabasgāzes ieņēmumu krituma rēķina par 0,4 miljoniem eiro, pārējām precēm (kafija, bezalkoholiskie dzērieni, e-šķidrumi) bijis pieaugums par 0,3 miljoniem eiro.

Akcīzes nodokļa ieņēmumi par naftas produktiem šā gada pirmajā pusgadā bija 264,4 miljoni eiro (2018. gada pirmajā pusgadā – 255,7 miljoni eiro), par alkoholiskajiem dzērieniem (ieskaitot alu) – 127,8 miljoni eiro (112,2 miljoni eiro), par tabakas izstrādājumiem – 107,3 miljoni eiro (92,7 miljoni eiro), bet par pārējām precēm – 21,2 miljoni eiro (21,3 miljoni eiro).

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.