Menu
 

"Olainfarm" grupas apgrozījums gada pirmajā pusē pieauga par 7%, peļņa dubultojās

  • Autors:  LETA
Foto no arhīva Foto no arhīva

Medikamentu ražotājas AS "Olainfarm" grupas apgrozījums šī gada pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar pagājušā gada attiecīgo periodu, pieauga par 7% un bija 66,392 miljoni eiro, liecina uzņēmuma paziņojums biržai "Nasdaq Riga".

Tikmēr "Olainfarm" grupas pelņa pieauga vairāk nekā divas reizes, sasniedzot 12,461 miljonus eiro. Grupas peļņas pirms procentiem, nodokļiem, nolietojuma un amortizācijas (EBITDA) rādītājs šī gada pirmajos sešos mēnešos bija 16,928 miljoni eiro, kas ir pieaugums vairāk nekā divas reizes.

Kā norāda "Olainfarm", pārskata perioda peļņu pozitīvi ietekmēja bruto peļņas pieaugums, pārdošanas izmaksu samazinājums, kā arī ieņēmumi no valūtas kursa svārstībām. Tikmēr negatīvi uzņēmumu ietekmēja administratīvo izdevumu palielinājums, kas saistīts ar ieguldījumiem zāļu reģistrācijas failos, kā arī personāla algu un prēmiju izmaksa.

Saskaņā ar apstiprinātajiem plāniem, grupas mērķa apgrozījums izpildīts par 50%, bet peļņas radītājs par 96%. Šī gada pirmo sešu mēnešu laikā "Olainfarm" galveno produktu pārdošanas apjomi turpināja pieaugt. Visvairāk pārdotākā produkta "Noofen" īpatsvars bija 19%, kas ir par vienu procentpunktu vairāk nekā pirms gada. Trīs lielāko produktu ("Noofen", "Neiromidīns" un "Furamags/Furasols") īpatsvars bija 52%, kas arī ir par vienu procentpunktu vairāk nekā pagājušajā gadā. 

"Olainfarm" valdes priekšsēdētājs Lauris Macijevskis, vērtējot "Olainfarm" finanšu gada sešus mēnešus un finanšu situāciju uzņēmumā, atzīmēja, ka šajā laika posmā sasniegta augsta uzņēmuma rentabilitāte, būtisks pieaugums uzņēmuma likviditātei, sasniedzot vēsturiski augstāko līmeni, kā arī notika aktīvas pārrunas ar bankām par esošo kredītsaistību refinansēšanu un jaunu līdzekļu piesaisti. "Šie ir arī galvenie faktori, kas dod stabilu pamatu jaunam attīstības posmam, sakārtojot zāļu failus un veicot medikamentu klīniskos pētījumus," sacīja Macijevskis. 

Grupas ieņēmumi šī gada otrajā ceturksnī bija 31, 647 miljoni eiro, kas ir par 2% vairāk nekā 2018. gada otrajā ceturksnī. Tikmēr peļņa bija 3,984 miljoni eiro, kas ir pieaugums par apmēram pusi, salīdzinot ar pagājušā gada attiecīgo periodu. Otrajā ceturksnī uzņēmuma peļņa pirms procentiem, nodokļiem, nolietojuma un amortizācijas (EBITDA) bija 6,422 miljoni eiro, kas pārsniedz 2018. gada otrā ceturkšņa attiecīgo rādītāju par 30%.

Uzņēmumā informēja, ka šī gada aprīlī "Olainfarm" parakstīja līgumu ar ANO struktūrvienību par "Pass" piegādēm trīs miljonu eiro apmērā 2019.–2020. gadā, kas ļaušot medikamentam būt starp pieprasītākajiem produktiem arī turpmāk. Tāpat grupa ieviesa divus jaunus alternatīvos snieguma rādītājus: neto saistības/EBITDA un Parādu apkalpošanas seguma rādītāju. Neto saistību koeficients uzlabojies no 1,4 līdz 0,6, bet parādu seguma rādītājs – no 1,8 līdz 2,5.

"Olainfarm" nodarbojas ar gatavo zāļu formu, farmaceitisko preparātu un uztura bagātinātāju, kā arī ar ķīmisko vielu un aktīvo farmaceitisko ingredientu ražošanu. "Olainfarm" lielākais akcionārs ir SIA "Olmafarm" (42,56%), kas vienādās daļās pieder Valērija Maligina mantiniecēm – Irinai Maliginai, Annai Emīlijai Maliginai un Nikai Saveļjevai. "Olainfarm" akcijas kotē "Nasdaq Riga" oficiālajā sarakstā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.