Menu
 

Petraviča: Rasta nauda pensijas piegāžu tarifa sadārdzinājuma kompensēšanai

  • Autors:  LETA
Foto - Saeimas administrācija Foto - Saeimas administrācija

Nauda pensiju piegāžu tarifa sadārdzinājuma kompensēšanai ir rasta, ceturtdien Saeimas sēdē atklāja labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV).

"Labklājības ministrija ir darījusi visu, lai rastu iespēju kompensēt pakalpojuma sadārdzinājumu visām personām, kuras izvēlējušās izmantot pasta pakalpojumu pensiju piegādei," sacīja Petraviča.

Ministre skaidroja, ka, pārskatot izdevumus, rasta iespēja kompensēt sadārdzinājumu visiem, kas izmanto minēto pakalpojumu.

Sadārdzinājuma apmērs ir aptuveni divi miljoni eiro. Priekšlikums kompensēt sadārdzinājumu iekļauts nākamā gada budžeta prioritātēs.

"Nauda ir rasta. Kompensācija tiks nodrošināta visiem, nedalot kategorijās," uzsvēra politiķe.

Petraviča pēc parlamenta plenārsēdes žurnālistiem skaidroja, ka sākotnēji izvērtēta iespēja sadārdzinājumu kompensēt 1. un 2.grupas invalīdiem, kā arī senioriem virs 80 gadu vecuma, taču, pārskatot pakalpojuma saņēmēju profilus, noskaidrots, ka minētajām kategorijām neatbilst tikai 25% pakalpojuma saņēmēju.

"Tie ir cilvēki, kuri, iespējams, dzīvo ļoti tālu no pasta, kuriem nav iespējas nokļūt līdz pastam. Līdz ar to uzskatu, ka sadārdzinājums jākompensē visiem tiem, kuri patlaban izmanto pasta pakalpojumu pensijas piegādei mājās, jo [izmaksu] atšķirības nav tik ļoti būtiskas, sadārdzinājumu kompensējot tikai atsevišķām saņēmēju kategorijām," teica Petraviča.

Ministre pauda, ka sadārdzinājuma kompensēšana notiktu arī 2021.gadā - līdz brīdim, kad ministrijai noslēgts līgums ar VAS "Latvijas Pasts".

Līdzekļi rasti, pārskatot Labklājības ministrijas budžetu. "Mums ir bāze, kur iepriekš jāparedz gan jaundzimušo skaits, gan mirušo skaits, ko nekad nevar precīzi paredzēt, līdz ar to arī izdevumi nav precīzi paredzami. Pārskatot budžeta bāzes tēriņus septembrī, secināts, ka ir iespējams pārdalīt naudu pensijas piegāžu tarifa sadārdzinājuma kompensēšanai," sacīja ministre.

Patlaban ministrijā tiek domāts pareizākais ceļš, lai nepieciešamos grozījumus aptuveni desmit normatīvajos aktos varētu īstenot ar vienu dokumentu, neverot vaļā visus desmit likumus.

Jau ziņots, ka no 2020.gada VAS "Latvijas pasts" noteiktā maksa par Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra pensiju, pabalstu vai atlīdzību piegādi dzīvesvietā būs 4,88 eiro, kas ir divas reizes vairāk nekā patlaban, bet no 2021.gada par šo pakalpojumu būs jāmaksā 5,28 eiro.

Daļa no sabiedrības, kā arī atsevišķi koalīcijas un opozīcijas politiķi pauduši kritiku par šādu situāciju. Ministru prezidents uzdeva labklājības ministrei un satiksmes ministram kopīgi rast risinājumu valsts pensiju, pabalstu un atlīdzību piegādes izmaksu sadārdzinājuma kompensēšanai. Kariņš aicinājis izvērtēt iespēju rast finansējumu Labklājības un Satiksmes ministriju iekšējos resursos.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.