Menu
 

Latvijas Banka laiž apgrozībā 2 eiro piemiņas monētu "Uzlecošā saule"

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Latvijas Banka Foto - Latvijas Banka

Latvijas Banka 17. septembrī izlaidīs Latvijas ģerboņa rašanās vēsturei veltītu 2 eiro piemiņas monētu "Uzlecošā saule". Izlaižot šo monētu, tiks godināts arī mākslinieka Anša Cīruļa (1883–1942) mākslinieciskais devums, kas iekļauts Latvijas kultūras kanonā.

Latvijas valsts rašanās laikā uzlecošas saules motīvs bija iecienīts – jaunas valsts tapšana tika salīdzināta ar saules parādīšanos pie debesīm. Ar mākslinieka Ivara Drulles palīdzību piemiņas monētā "Uzlecošā saule" pārdzimis mākslinieka Anša Cīruļa radītais saules motīvs, kas kalpoja kā pirmsākums vienam no Latvijas valsts ģerboņa pamatelementiem, skaidro Latvijas Bankas preses dienests.

Šis motīvs 1915. gadā pirmo reizi tika atveidots latviešu strēlnieku bataljona krūšu nozīmēs un 1. Daugavgrīvas latviešu strēlnieku bataljona karogā. 1917. gadā Ansis Cīrulis radīja autonomas Latvijas simbola metu (zeme, virs kuras attēlota uzlecoša saule ar lauzītiem stariem). Tas bija pirmsākums vienam no Latvijas valsts ģerboņa pamatelementiem.

Latvijas Bankas izlaisto piemiņas monētu nacionālajā pusē ir uzraksts "LATVIJA", un monētas jostu, tāpat kā visām citām Latvijas Republikas 2 eiro apgrozības monētām, rotā uzraksts "DIEVS * SVĒTĪ * LATVIJU *". Jaunā 2 eiro monēta kalta “Koninklijke Nederlandse Munt” Nīderlandē.

Jaunās piemiņas monētas nacionālās puses grafiskā dizaina un plastiskā veidojuma autors ir mākslinieks Ivars Drulle, savukārt monētas kopīgā puse ar nominālvērtības norādi (mākslinieks Luks Luikss), materiāls un izmērs neatšķiras no citām 2 eiro apgrozības monētām.

Jaunās piemiņas monētas nonāks apgrozībā tāpat kā cita skaidrā nauda – ar banku starpniecību sasniedzot tirdzniecības un citus uzņēmumus un iedzīvotājus. Latvijas Bankas kasēs Rīgā un Liepājā monētas būs pieejamas apmaiņai no 17. septembra plkst. 8.30. Monētas tirāža ir 300 000 eksemplāru. Latvijas Bankas pieredze liecina, ka šāda tirāža ir pietiekama, lai monētu apmaiņai pietiktu visiem interesentiem vismaz vairākas nedēļas. Monētas tirāža suvenīriesaiņojumā “Brilliant Uncirculated” kvalitātē ir 7000 eksemplāru (cena Latvijas Bankas kasēs – 7,90 eiro).

Latvijas Banka kopš 1993. gada izlaidusi 98 lata un 33 eiro kolekcijas monētas. Kopumā Latvijas monētu veidošanā piedalījušies vairāk nekā 50 Latvijas mākslinieku.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.