Menu
 

Krāsaini un izglītojoši izskanējis "Novada garšas" noslēgums; starp laureātiem arī Pierīgas uzņēmēji

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Uģis Avots Foto - Uģis Avots

Ar divu dienu vērienīgu pasākumu nedēļas nogalē Rīgā noslēdzies Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) rīkotais pasākums “Novada garša”. Četru novadu mazie ražotāji vienuviet ikvienam ļāva kaut nedaudz sajust, iepazīt un atklāt Latvijas novadu cilvēku prasmes un piedāvājumus.

Pasākuma pirmo dienu ievadīja konference “Liec pārtikas grozā vietējo!”. Tās mērķis – aizsākt diskusiju par to, kā vietējos, tostarp bioloģiskos, pārtikas produktus daudz plašāk izmantot skolu un bērnudārzu audzēkņu ēdināšanā, kā veicināt pašvaldību lielāku iesaisti šajā jautājumā un, veicināt pašu zemnieku kooperāciju, nepieciešamo produktu nodrošināšanā, informēja LLKC.

Lielu uzmanību izpelnījās ēdinātāja “AmDaram” pozitīvā pieredze, kuri jau vairāk nekā gadu nodrošina bioloģiskus produktus bērnu ēdināšanā. Konferencē analizēja sabiedrības ēšanas kultūru kopumā, smēlās idejas no šefpavāriem, kā pagatavot gardākas pusdienas skolēniem, vai un kā mazajam ražotājam veidot attiecības ar lielveikaliem un, izmantojot sociālos tīklus, panākt lielāku savas produkcijas atpazīstamību.

Konferencē prezentēja arī Latvijas labāko šefpavāru radītu piecu dienu ēdienkarti skolēnu pusdienām, kuru ikviens ieinteresēts skolu pavārs varēs arī saņemt.

Dienas izskaņā tika nosaukti arī piecos reģionālajos “Novada garšas” pasākumos notikušā konkursa “Tautas garša” uzvarētāji, kuri balvā saņem iespēju doties pieredzes apmaiņas braucienā uz Zviedriju. To vidū bija arī divi Pierīgas uzņēmumi – augu izcelsmes produktu kategorijā par labāko atzina siguldietes Signes Turauskas “Dabas laboratoriju”, bet miltu izstrādājumu kategorijā – Ievas Biķes un Ilzes Kalāces-Bērziņas “Smalko musli” no Olaines novada.

Festivāla otrā diena Hanzas peronā pilnībā bija veltīta Kurzemes, Vidzemes, Latgales un Zemgales mazo ražotāju produkcijas iepazīšanai, aizrautīgām pavāru meistarklasēm, apmeklētāju sarunām ar saimniekiem, iemīļotu mūziķu priekšnesumiem. Kopumā rīdziniekiem un galvaspilsētas viesiem bija iespēja iepazīt vairāk nekā 100 ražotāju no visas Latvijas.

LLKC rīkotā pasākuma “Novada garša” ietvaros garšu festivāli šovasar notika Valmierā, Siguldā, pie Nabas ezera Kuldīgas novadā, Ribbes dzirnavās Bauskas novadā un Krāslavā. Kopumā šajos pasākumus piedalījās vairāk nekā 150 mazie ražotāji un tos apmeklēja teju 4000 cilvēku.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.