Menu
 

FM: Pārdošanas apjomi mazumtirdzniecībā turpina mēreni pieaugt

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Pārdošanas apjomi mazumtirdzniecībā turpina mēreni pieaugt, komentējot jaunākos datus par mazumtirdzniecības izaugsmi, atzina Finanšu ministrijā (FM).

Šā gada augustā salīdzinājumā ar iepriekšējā gada augustu mazumtirdzniecības apgrozījums Latvijā pieauga par 3,1%, kas ir straujākais mazumtirdzniecības kāpums pēdējo četru mēnešu laikā. Arī 2019.gada astoņos mēnešos kopumā mazumtirdzniecības izaugsme Latvijā bija 3,1% apmērā.

"Tāpat kā iepriekšējos šā gada mēnešos augustā mazumtirdzniecības pieaugumu nodrošināja tirdzniecības apjomu kāpums ar nepārtikas precēm, kur tirdzniecības apjomi 2019.gada augustā bija par 4,5% augstāki nekā pirms gada. Tajā skaitā degvielas tirdzniecība, kura veido aptuveni 20% no kopējiem mazumtirdzniecības apjomiem, palielinājās lēnāk - par 2%. Tādējādi, atskaitot degvielas tirdzniecību, nepārtikas preču mazumtirdzniecība bija augusi straujāk - par 5,5%," skaidroja FM.

Starp nepārtikas precēm tirdzniecības apjomu kāpums tika reģistrēts kultūras preču un atpūtai paredzēto preču mazumtirdzniecībā - par 17,9% gada griezumā, informācijas un komunikāciju tehnoloģiju iekārtu mazumtirdzniecībā - par 13,4%, mājsaimniecības elektropreču mazumtirdzniecībā - par 4%. 

Tāpat spēcīgu pieaugumu turpināja uzrādīt mazumtirdzniecība ārpus veikaliem, stendiem un tirgiem, kā arī tirdzniecība interneta veikalos - attiecīgi par 20,5% un 23% salīdzinājumā ar pērnā gada augusta tirdzniecības apjomiem. Savukārt jau trešo mēnesi pēc kārtas samazinājumu uzrādīja apģērbu un apavu mazumtirdzniecība, augustā to tirdzniecības apjomiem sarūkot par 3,1%. Gada griezumā par 1,9% samazinājās būvmateriālu jeb metālizstrādājumu, krāsu un stikla mazumtirdzniecība, kas, FM vērtējumā, ir saistīts ar būvdarbu un būvniecības nozares izaugsmes palēnināšanos Latvijā.

Ministrijā norādīja, ka pēdējos mēnešos diezgan strauji pieaug pārtikas un bezalkoholisko dzērienu, kā arī alkoholisko dzērienu cenas. Tā, piemēram, astoņos mēnešos pārtika un bezalkoholiskie dzērieni sadārdzinājās par 3,1%, savukārt alkoholiskie dzērieni - par 5,1%. 

"Tas atspoguļojas augstākos mazumtirdzniecības rādītājos faktiskajās cenās, augustā mazumtirdzniecībai pārtikas veikalos faktiskajās cenās pieaugot par 5,1% salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pirms gada un astoņos mēnešos par 5,4%. Turpmākajos mēnešos alkoholisko dzērienu tirdzniecības apjomus ietekmēs šā gada vasarā pieņemtie nodokļu grozījumi, kas stājās spēkā 1.augustā, paredzot akcīzes nodokļa likmi stiprajam alkoholam samazināt par 15% līdz 2020.gada 29.februārim," atzina FM. 

Šīs akcīzes nodokļa izmaiņas tika ieviestas ar mērķi ierobežot potenciālo alkoholisko dzērienu pārdošanas apjomu sarukumu Latvijas un Igaunijas pierobežā un akcīzes nodokļa ieņēmumu kritumu pēc tā, kad Igaunijā tika nolemts par akcīzes nodokļa samazināšanu daļai alkoholisko dzērienu.

Eiropas Komisijas apkopotie patērētāju un mazumtirgotāju noskaņojuma rādītāji joprojām ir stabili, septembrī pat uzrādot nelielas augšupvērstas izmaiņas.

"Iedzīvotāji pozitīvi vērtē savu pašreizējo finansiālo stāvokli, kā arī jūtas stabili savā darba vietā - tātad ir droši par saviem ienākumiem. Savukārt mazumtirgotāji nākamajiem trīs mēnešiem paredz augstākus pasūtījumu apjomus, kā arī sagaida uzņēmējdarbības aktivitātes pieaugumu. Tādējādi turpmāk sagaidāms tirdzniecības apjomu mērens pieaugums, kas, augot iekšzemes patēriņam, šogad noteiks Latvijas ekonomisko izaugsmi," prognozēja ministrijā.

Jau ziņots, ka Latvijas mazumtirdzniecības uzņēmumu apgrozījums šogad augustā, pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem, salīdzināmās cenās palielinājies par 3,1% salīdzinājumā ar 2018.gada attiecīgo periodu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Tostarp pārtikas preču mazumtirdzniecībā bijis pieaugums par 0,7%, nepārtikas preču mazumtirdzniecības apmēri, neieskaitot autodegvielas mazumtirdzniecību, auguši par 5,5%, bet autodegvielas mazumtirdzniecībā bijis pieaugums par 2%.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.