Menu
 

Ekonomists: Līdz gada beigām inflācija Latvijā nepārsniegs 3%

  • Autors:  Mārtiņš Āboliņš, bankas “Citadele” ekonomists
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Septembrī Latvijā fiksēts zemākais patēriņu cenu kāpums šogad, un salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu patēriņa cenas Latvijā augušas par 2,6%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes publicētā informācija. Lai arī tas nozīmē, ka inflācija Latvijā joprojām ir starp augstākajām Eiropā, inflācijas tendences pie mums ir ļoti līdzīgas kā citviet eirozonā un sagaidāms, ka līdz gada beigām inflācija Latvijā vairs nepārsniegs 3%.

Patēriņa cenu svārstības Latvijā šogad visvairāk ietekmējušas administratīvi regulējamo pakalpojumu cenu un nodokļu izmaiņas, kā arī resursu cenu dinamika pasaules tirgos un vismaz šobrīd ārējie faktori ir labvēlīgi Latvijas patērētājiem. Naftas cenas pasaulē, neskatoties uz īslaicīgu pieaugums pēc uzbrukuma Saūda Arābijas naftas pārstrādes infrastruktūrai, kopš maija ir sarukušas par gandrīz 20% un līdz ar to arī Latvijā salīdzinājumā ar pērno gadu degvielas cenas ir sarukušas par vairāk nekā 2%.

Papildus tam jaunā raža ir mazinājusi dārzeņu cenu spiedienu mūsu reģionā, savukārt pārtikas cenas pasaulē kopš maija samazinājušās par nedaudz vairāk kā 2%, lai gan, līdz ar Āfrikas cūku mēra izplatību Āzijā, pasaulē turpina gaļas cenas. Līdz ar to pārtikas cenu inflācija Latvijā septembrī samazinājusies līdz 2,7% no vairāk nekā 5% augustā.

Tikmēr iekšējo cenu dinamika Latvijā ir ļoti stabila. Salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu pakalpojumu cenas septembrī Latvijā augušas par 3% un faktiski pakalpojumu inflācija pie mums ir nemainīga jau vairāk nekā 3 gadus. Ņemot vērā zemo bezdarbu un pietiekami straujo algu kāpumu, pakalpojumu cenas Latvijā noteikti turpinās augt arī turpmāk, taču kopējā inflācija Latvijā līdz gada nogalei, visticamāk, samazināsies un varēt pietuvoties 2%.

Septembrī patēriņa cenās Latvijā sāka parādīties akcīzes nodokļa samazinājums stiprajam alkoholam, kas stājās spēkā jau augstā, taču pilno efektu no akcīzes likmes samazinājumu vēl neesam sajutuši. Papildus tam ekonomikas izaugsmes tempu bremzēšanās pasaulē liek domāt, ka arī resursu cenas pasaulē būs drīzāk ar lejupejošo tendenci.

Tas viss kopā ļauj prognozēt, ka šogad kopumā inflācija Latvijā būs nedaudz zem 3%, savukārt nākamgad tā varētu būt ap 2,5%. Taču, ja ekonomiskā situācija pasaulē un Eiropā turpinās pasliktināties, inflācija Latvijā nākamgad var būt arī būtiski zemāka par šobrīd prognozēto.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.