Menu
 

Asociācija: Šogad Latvijā ir dzērveņu un melleņu rekordražas gads

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Šogad Latvijā ir dzērveņu un melleņu rekordražas gads, aģentūrai LETA sacīja Latvijas Augļkopju asociācijas pārstāve un ogu pārstrādātāja "Very Berry" valdes priekšsēdētāja Gundega Sauškina.

"Ir rekordražas gads, visiem audzētājiem ir ļoti laba raža," sacīja Sauškina.

Pēc viņas teiktā, dzērveņu kvalitāte šogad ir normāla. Audzētājiem, kuru ogu platības ir aprīkotas ar laistīšanas iekārtām, izdevies ievākt augstākas kvalitātes ogas, jo tādējādi tās izdevās pasargāt no pavasara un rudens salnām. Tiem, kuriem nav laistīšanas iekārtas, ienākušās pārstrādei, piemēram, dzērveņu sulas ražošanai derīgas ogas, kuras garšas ziņā ir tuvākas meža ogām. Vienlaikus viņa piebilda, ka pamatā profesionālie audzētāji ir aprīkojuši saimniecības ar laistīšanas iekārtām.

Arī "Very Berry" šogad ogas izaugušas ļoti daudz un labas kvalitātes, taču 14.septembrī audzētavu skāra krusa plūmju kauliņu lielumā, tādēļ puse vēl nenovāktās dzērveņu ražas tika notriekta no mētrām. Arī šādas ogas varot turpināt vākt, iekams uznāk pirmais sniegts, taču tas ir grūtāk aukstā laika un darbaspēka trūkuma dēļ. 

"Daļu ogu novācām ar kombainu, bet ir grūti savākt to, kas nobiris uz zemes. Ja laiks būs labs, varbūt izdosies to savākt," sprieda uzņēmuma valdes priekšsēdētāja.

Sauškina teica, ka krusa 14.septembrī bija ļoti daudzās Latvijas vietās, līdz ar to varēja skart saimniecības ne tikai Vidzemē, bet arī citviet. Vienlaikus ir arī tādi ogu audzētāji, kuriem krusa lokāli gāja secen, lai gan tā piemeklēja citu apdzīvotu vietu blakus. Piemēram, Apē nebija krusas, bet netālu esošajā Gaujienā, tā bija pat ļoti spēcīga. 

Dzērveņu audzētāji Latvijā ir izvietoti vienmērīgi pa reģioniem.

Latvijas Augļkopju asociācija apvieno lielākos Latvijas augļkopjus. Organizācijas mērķis ir palīdzēt augļkopjiem aktīvi piedalīties viņiem labvēlīgas lauksaimniecības politikas veidošanā, kā arī meklēt iespējas, kur pārdot Latvijā saražotos augļus.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.