Menu
 

"Eurostat": Latvija otrajā ceturksnī starp 14 ES valstīm ar budžeta pārpalikumu

  • Autors:  LETA
Foto: pixabay.com. Infografiks: LETA Foto: pixabay.com. Infografiks: LETA

Latvijā otrajā ceturksnī vispārējās valdības budžetā fiksēts pārpalikums attiecībā pret iekšzemes kopproduktu (IKP), tādējādi tai esot starp 14 Eiropas Savienības (ES) valstīm, kurās valsts ienākumi pārsnieguši izdevumus, liecina otrdien publicētie ES statistikas departamenta "Eurostat" jaunākie dati, kas apkopoti par 22 ES dalībvalstīm. Saskaņā ar tiem mūsu valsts budžeta pārpalikums aprīlī–jūnijā bija 0,1% no IKP.

Lielākais budžeta pārpalikums bijis Luksemburgā (+3%), Bulgārijā, Nīderlandē un Dānijā (visās valstīs +2,3% no IKP), Vācijā (+1,7%), Maltā (+1%) un Zviedrijā (+0,9%). Lietuvā aprīlī–jūnijā valsts budžeta pārpalikums attiecībā pret IKP bija 0,2%, bet Igaunijā – tāpat kā Čehijā un Slovēnijā – tas veidoja 0,5%. Tikmēr deficīts otrajā ceturksnī bijis astoņās valstīs, no kurām lielākais fiksēts Rumānijā (-4,5%), Francijā (-3,4%), Lielbritānijā (-3,1%) un Beļģijā (-2%).

Salīdzinājumā ar pirmo ceturksni valsts budžeta bilance otrajā ceturksnī uzlabojusies 11 valstīs, par kurām pieejami dati, bet 11 valstīs bilance pasliktinājusies. Lielāko valsts budžeta bilances uzlabojumu piedzīvojusi Ungārija (+1,4 procentpunkti), Austrija un Zviedrija (abās valstīs +1 procentpunkts), Bulgārija un Igaunija (abās valstīs +0,9 procentpunkti), Lietuva (+0,6 procentpunkti) un Latvija (+0,4 procentpunkti).

Toties budžeta bilances situācija visstraujāk pasliktinājusies Lielbritānijā (-1,6 procentpunkti), Čehijā un Portugālē (-0,5 procentpunkti), kā arī Luksemburgā, Maltā, Nīderlandē, Polijā un Somijā (visās valstīs -0,4 procentpunkti).

Otrajā ceturksnī sezonāli izlīdzinātais vispārējās valdības deficīts ES bija 0,9% no IKP, bet eirozonā tas veidoja 0,7% no IKP. Šā gada pirmajos trīs mēnešos ES tas bija 0,8%, bet eirozonā deficīts sasniedza 0,6%.

Nav pieejami dati par Grieķiju, Horvātiju, Itāliju, Īriju, Kipru un Spāniju.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.