Menu
 

Bioloģiskajiem lauksaimniekiem būs pieejama informācija par saimniekošanā atļautajiem mēslošanas līdzekļiem

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Bioloģiskajiem lauksaimniekiem būs pieejama informācija par to, kurus mēslošanas līdzekļus un substrātus drīkst lietot bioloģiskajā lauksaimniecībā, paredz starpinstitūciju saskaņošanai nodotie grozījumi mēslošanas līdzekļu un substrātu identifikācijas, kvalitātes atbilstības novērtēšanas un tirdzniecības noteikumos.

Zemkopības ministrija norāda, ka attiecīgajos noteikumos līdz šim nebija norādes "Atļauts lietot bioloģiskajā lauksaimniecībā" lietošanas kārtība. Noteikumu projekts paredz noteikt šīs norādes novērtēšanas un lietošanas kārtību un ievietot attiecīgo norādi Valsts augu aizsardzības dienesta (VAAD) tīmekļvietnē. Grozījumi noteikumos ir nepieciešami, lai bioloģiskajiem lauksaimniekiem būtu pieejama informācija par to, kurus mēslošanas līdzekļus un substrātus drīkst lietot bioloģiskajā lauksaimniecībā.

Ministrijā skaidro, ka Eiropas Komisijas (EK) 2008.gada 5.septembra regulā ir dots saraksts ar mēslošanas līdzekļiem vai to sastāvdaļām, ko drīkst izmantot bioloģiskajā lauksaimniecībā. Lai bioloģiskajiem lauksaimniekiem atvieglotu informācijas pieejamību par bioloģiskajā lauksaimniecībā izmantojamiem mēslošanas līdzekļiem un substrātiem, VAAD izvērtēs iesniegtos dokumentus par tā mēslošanas līdzekļa un substrāta atbilstību regulas prasībām, kuram paredzēts lietot norādi "Atļauts lietot bioloģiskajā lauksaimniecībā". Šo norādi dienests atļaus lietot reģistrētu mēslošanas līdzekļu un substrātu marķējumā un uz etiķetes, ja tie atbildīs regulas prasībām.

VAAD būs jāizvērtē arī paziņotu mēslošanas līdzekļu un substrātu un mēslošanas līdzekļu ar marķējumu "EK mēslošanas līdzeklis" atbilstību EK regulas prasībām. Informāciju par mēslošanas līdzekļiem un substrātiem, kuri atbilst regulas prasībām un kurus varēs lietot bioloģiskajā lauksaimniecībā, VAAD ievietos savā tīmekļvietnē.

Tāpat grozījumi noteikumos paredz, ka turpmāk valsts nodevu par mēslošanas līdzekļu un substrātu reģistrāciju būs jāmaksā arī par pārpakota mēslošanas līdzekļa vai substrāta reģistrāciju, mainot mēslošanas līdzekļa vai substrāta nosaukumu. Līdz šim valsts nodeva bija jāmaksā mēslošanas līdzekļu un substrātu ievedējam vai ražotājam, kas tos reģistrējis.

Turpmāk vairs nebūs noteikts konkrēts periods VAAD mēslošanas līdzekļu vai substrātu reģistrācijas anulēšanai, jo bieži vien ir nepieciešams ilgāks laiks informācijas noskaidrošanai un pārbaudēm. Tāpat pagarināts izvērtēšanas termiņš mēslošanas līdzekļu un substrātu iekļaušanai paziņoto mēslošanas līdzekļu un substrātu sarakstā, līdzšinējās piecas darbadienas pagarinot līdz 20 darbdienām.

Situācijās, kad saņemama atļauja nereģistrēta mēslošanas līdzekļa vai tāda mēslošanas līdzekļa vai substrāta ievešanai vai tirdzniecībai, kas nav minēts noteikumos, personai VAAD būs jāiesniedz testēšanas pārskats, kurā norādīts deklarējamo rādītāju saturs.

Plānots, ka grozījumiem Ministru kabineta 2015.gada 1.septembra noteikumos "Mēslošanas līdzekļu un substrātu identifikācijas, kvalitātes atbilstības novērtēšanas un tirdzniecības noteikumi" stāsies spēkā 2020.gada 1.janvārī.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.