Menu
 

"Rāmkalni Nordeco": Bioloģisko lauksaimniecības produkciju izdevīgāk ir audzēt pašiem nekā iepirkt Apriņķis.lv

  • Autors:  LETA
Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Bioloģisko lauksaimniecības produkciju, kas nepieciešama kā izejviela uzņēmuma ražotajai produkcijai, ir izdevīgāk audzēt pašiem nekā iepirkt no citiem, aģentūrai LETA sacīja sukāžu, pastilu un sīrupu ražotāja "Rāmkalni Nordeco" īpašnieks Viktors Grūtups.

Viņš piebilda, ka audzēt bioloģisko lauksaimniecības produkciju uzņēmumu mudina divi faktori: gandarījums par spēju to izaudzēt pašiem, vienlaikus pašiem atbildot par sava produkta kvalitāti. Tāpat arī naudas plūsmas ziņā izdevīgāk ir nevis iepirkt lielu apmēru sukāžu ražošanai vajadzīgo izejvielu no citiem, bet audzēt to pašiem, kas arī palīdz sadalīt finanšu risku pretēji tam, kā būtu, ja uzņēmums visu tikai iepirktu. "Esmu aizrāvies ar lauksaimniecību, man pašam personīgi tas patīk, un pamazām mācos audzēt visu, kas mums nepieciešams mūsu produkcijas ražošanai," sacīja Grūtups.

Viņaprāt, bioloģiskās lauksaimniecības produkcijas audzēšanai ir potenciāls. "Raugoties uz kopējām tendencēm Eiropā, bioloģiskās lauksaimniecības un bioloģiski ražotas produkcijas [apgrozījums] aug, un mēs tur saskatām potenciālu," sacīja Grūtups.

Šobrīd "Rāmkalni Nordeco" paši audzē cidonijas, rabarberus, ķirbjus, aronijas un dzērvenes, nākamgad pavasarī kompānija plāno iesēt un sākt audzēt arī zirņus. Tas tiks darīts augu maiņas nodrošināšanas nolūkā, kas ir būtiski bioloģiskajās saimniecībās – vienā un tajā pašā laukā ik gadu nevar audzēt vienu un to pašu kultūru. Sākotnēji zirņi tiks sēti mazā platībā, lai nodrošinātos pret nelabvēlīgu laika apstākļu radīto risku. Izaudzētos zirņus plānots pārdot. Grūtups pastāstīja, ka augu maiņas nolūkā kompānija audzē arī citas kultūras, piemēram, āboliņu, eļļas rutku, kas uzlabo augsni.

Jau ziņots, ka "Rāmkalni Nordeco" 2018. gadā strādāja ar 2,011 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 26,6% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas peļņa pieauga 10,6 reizes – līdz 56 082 eiro. Uzņēmums "Rāmkalni Nordeco" ir reģistrēts 2003. gadā, un tā pamatkapitāls ir 40 950 eiro. Kompānijas īpašnieks ar 80% daļu ir Grūtups, bet 20% pieder Lienei Ozoliņai.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.