Menu
 

Nemiro: Potenciālajiem investoriem par Skultes sašķidrinātā gāzes termināli jārunā ar pašvaldību, ne valdību

  • Autors:  LETA
Foto - Valsts kanceleja Foto - Valsts kanceleja

Potenciālajiem investoriem par Skultes sašķidrinātā gāzes termināla būvniecību jārunā ar pašvaldību, ne valdību, aģentūrai LETA pauda ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro (KPV LV).

Ministrs atzina, ka vizītes laikā Dienvidkorejā viņš ticies ar vairākiem Skultes sašķidrinātās dabasgāzes termināla projekta potenciālajiem investoriem, bet konkrētu kompāniju nosaukumus neatklāja.

Vienlaikus ekonomikas ministrs pauda pārliecību, ka šis projekts ir svarīgs, tomēr tas nav valdības prioritāte. "Ekonomikas ministrija uzskata, ka enerģijas piegādes ir jādiversificē, bet neviens investors nav prioritārs. Ja kāds vēlas būvēt, lai dodas pie pašvaldības, veic ietekmes uz vidi novērtējumu, skaidro projekta nepieciešamību iedzīvotājiem utt.," uzsvēra Nemiro.

LETA jau vēstīja, ka viena no reālākajām sašķidrinātās dabasgāzes termināla vietām minēta Skultes osta, kur savu projektu cenšas īstenot uzņēmums "Skulte LNG Terminal". Šīs kompānijas padomes loceklis Arnfins Unums iepriekš aģentūrai LETA sacīja, ka "Skulte LNG Terminal" vēlas piesaistīt vienu, lielu stratēģisko investoru, kuram, visticamāk, piederēs lielākā daļa termināļa kapitāldaļu.

Savukārt portāls "Lsm.lv" iepriekš vēstīja, ka projekta stratēģiskais investors varētu būt Dienvidkorejas valstij piederošā kompānija "Korea Gas Corporation", ar kuras pārstāvjiem oktobra otrajā pusē vienošanos cerēja panākt Ekonomikas ministrijas delegācija.

Ekonomikas ministrs iepriekš aģentūrai LETA pauda, ka ir visai reāli attīstīt sašķidrinātās gāzes termināli Skultes ostā, ko apliecinot ekonomiskie aprēķini, jo tādējādi tikšot diversificēta ne tikai gāzes piegāde, bet arī tirgus tiks atvērts konkurencei, nodrošinot zemāku gāzes cenu.

"Šogad vērojamas patīkamas pa caurulēm piegādātās gāzes un sašķidrinātās dabasgāzes cenas svārstības. Ja Latvijā būtu sašķidrinātās dabasgāzes terminālis, tad patērētājiem arī saruktu gāzes cena un vienlaikus tiku sekmēta ekonomika," stāstīja ekonomikas ministrs.

Arī vienotā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora AS "Conexus Baltic Grid" valdes priekšsēdētāja Zane Kotāne aģentūrai LETA iepriekš pauda, ka iecere Baltijas jūras reģionā attīstīt sašķidrinātās dabasgāzes terminālu ir atbalstāma, jo tas ne tikai sekmētu enerģētisko drošību un neatkarību, bet arī veicinātu tirgus konkurenci.

"Ne velti šobrīd reģionā vienlaicīgi tiek diskutēts par trīs iespējamajiem projektiem. Latvijas interesēs būtu sekmēt šāda veida privāto investīciju projektu attīstību, ja tiem netiek prasīts valsts finansējums," sacīja Kotāne.

Viņa norāda, ka ne tikai Latvijā, bet arī Igaunijā un Somijā privātie investori ir izrādījuši interesi attīstīt sašķidrinātās dabasgāzes terminālu, un nozare no šāda termināla Baltijas jūras reģionā tikai iegūtu.

Tāpat ziņots, ka šā gada jūnija beigās un jūlija sākumā notikušās sabiedriskās apspriedes par sašķidrinātās gāzes termināļa būvniecību Skultē bija plaši apmeklētas, iedzīvotājiem paužot negatīvu attieksmi pret termināla un gāzes cauruļvada no Skultes ostas līdz Inčukalna pazemes gāzes krātuvei būvniecību.

Kompānija "Skulte LNG Terminal" reģistrēta 2016.gadā, un tās pamatkapitāls ir 42 000 eiro. Kompānijas īpašnieki un patiesie labuma guvēji nav uzrādīti, liecina "Firmas.lv" dati.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.