Menu
 

Gada inflācija janvārī Latvijā – 2,2%

  • Autors:  LETA
Foto: pixabay.com. Infografiks: LETA Foto: pixabay.com. Infografiks: LETA

Patēriņa cenas šogad janvārī salīdzinājumā ar decembri Latvijā palielinājās par 0,4%, bet gada inflācija – šogad janvārī salīdzinājumā ar 2019. gada janvāri bija 2,2% apmērā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Savukārt 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, janvārī pieauga par 2,7%. 

Statistikas pārvaldē informēja, ka 2020. gada janvārī, salīdzinot ar decembri, precēm un arī pakalpojumiem cenas palielinājās par 0,4%, savukārt salīdzinājumā ar pagājušā gada janvāri precēm cenas pieauga par 2%, bet pakalpojumiem – par 2,7%. Lielākā ietekme uz cenu izmaiņām mēneša laikā bija cenu kāpumam pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, dažādu preču un pakalpojumu grupā, veselības aprūpei, kā arī cenu kritumam apģērbam un apaviem. 

Mēneša laikā pārtikas un bezalkoholisko dzērienu cenas palielinājās par 1,6%. Būtiskākā ietekme uz vidējā cenu līmeņa kāpumu grupā bija svaigiem dārzeņiem (+5,7%) un svaigiem augļiem (+5,1%). Cenas pieauga arī mājputnu gaļai (+4,6%), cūkgaļai (+2,5%), kā arī žāvētai, sālītai vai kūpinātai gaļai (+0,6%). Dārgāka kļuva arī šokolāde (+6,8%), kafija (+3,7%), svaigas vai atdzesētas zivis (+7,8%), makaronu izstrādājumi (+5,1%), sviests (+3%) un cukurs (+3,5%). Savukārt cenas samazinājās biezpienam (-3,7%) un olīveļļai (-6,5%).

Alkoholisko dzērienu vidējais cenu līmenis mēneša laikā pieauga par 0,7%, ko galvenokārt ietekmēja cenu kāpums stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem un vīnam. Tabakas izstrādājumu vidējais cenu līmenis palielinājās par 2%.

Atlaižu un izpārdošanu ietekmē apģērbiem cenas samazinājās par 9,4%, bet apaviem – par 8,6%.

Veselības aprūpes grupā cenas mēneša laikā palielinājās par 1,4%. Cenas pieauga vispārējās medicīniskas prakses pakalpojumiem, ko noteica pacienta iemaksas pie ģimenes ārsta pieaugums no 2020. gada 1. janvāra. Dārgāki kļuva ārstu speciālistu pakalpojumi, kā arī farmaceitiskie produkti, savukārt cenu samazinājums bija slimnīcu pakalpojumiem.  

Ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem cenas mēneša laikā palielinājās par 1,6%. Degvielai vidējais cenu līmenis pieauga par 5,6%, tostarp akcīzes nodokļa pieauguma ietekmē no 2020. gada 1. janvāra. Dīzeļdegvielai cenas palielinājās par 5,9%, benzīnam – par 5,1%, bet auto gāzei – par 5,4%. Pieaugot braucienu maksai starppilsētu un vietējās nozīmes maršrutu autobusos, kā arī vilcienos, dārgāki kļuva pasažieru pārvadājumi pa autoceļiem un pasažieru pārvadājumi ar vilcienu, savukārt pasažieru aviopārvadājumiem mēneša laikā cenas samazinājās. 

Dažādu preču un pakalpojumu grupā cenas mēneša laikā palielinājās vidēji par 1,8%, ko noteica akciju noslēgums personīgās higiēnas precēm un skaistumkopšanas līdzekļiem.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu pieaugums mēneša laikā bija mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumiem, mājokļa īrei, ēdināšanas pakalpojumiem. Pieaugot dabas resursu nodokļa likmei, sadārdzinājās atkritumu savākšana, savukārt elektroenerģijai un dabasgāzei janvārī cenas samazinājās. Mēneša laikā lētāki kļuva arī kompleksie atpūtas pakalpojumi.

Statistikas pārvaldē arī informēja, ka lielākā ietekme uz vidējā patēriņa cenu līmeņa izmaiņām 2020. gada janvārī, salīdzinot ar 2019. gada janvāri, bija cenu kāpumam pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem, veselības aprūpei, restorānu un viesnīcu pakalpojumiem.


Pārtikas un bezalkoholisko dzērienu grupā cenas gada laikā palielinājās par 3,4%. Būtiskākā ietekme uz vidējā cenu līmeņa pieaugumu grupā bija cūkgaļai (+16,5%), žāvētai, sālītai vai kūpinātai gaļai (+7,6%), mājputnu gaļai (+6,3%) un gaļas izstrādājumiem (+10,2%). Cenas pieauga arī svaigiem augļiem (+14,1%), konditorejas izstrādājumiem (+4,4%), cukuram (+7,3%), miltiem un citiem graudaugiem (+4,3%), saldējumam (+4,5%), augļu un dārzeņu sulām (+3,8%), jogurtam (+2,7%) un rīsiem (+10,1%). Lētāks kļuva siers un biezpiens (-4,2%), kafija (-1,9%), sviests (-4,1%) un skābais krējums (-2,4%).

Alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu vidējais cenu līmenis gada laikā palielinājās par 2,5%. Alkoholisko dzērienu cenas palielinājās par 2,4%, sadārdzinoties alum un stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem. Tabakas izstrādājumu cenas pieauga vidēji par 2,7%.

Veselības aprūpes grupā vidējais cenu līmenis gada laikā pieauga par 3%, ko galvenokārt veidoja cenu kāpums vispārējās medicīniskās prakses un ārstu speciālistu pakalpojumiem. Dārgāki kļuva arī zobārstniecības pakalpojumi un farmaceitiskie produkti. 

Ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem cenas gada laikā palielinājās par 4,6%, ko noteica cenu kāpums degvielai par 8,8%, tostarp benzīnam (par 12,6%) un dīzeļdegvielai (par 7,2%), kamēr auto gāzei vidējais cenu līmenis samazinājās par 0,2%. Dārgāka kļuva personisko transportlīdzekļu apkope un remonts, kā arī pasažieru pārvadājumi, tostarp pārvadājumi pa autoceļiem, aviopārvadājumi un pārvadājumi ar vilcienu. 

Ar atpūtu un kultūru saistītās preces un pakalpojumi gada laikā kļuva dārgāki par 2,3%. Gada laikā vidējais cenu līmenis pieauga televīzijas abonēšanas maksai, laikrakstiem un žurnāliem, atpūtas un sporta pakalpojumiem, rotaļlietām.

Restorānu un viesnīcu pakalpojumu vidējais cenu līmenis gada laikā pieauga par 2,8%. Cenu pieaugumu galvenokārt noteica ēdināšanas pakalpojumi, tostarp vidējais cenu līmenis palielinājās restorānu un kafejnīcu pakalpojumiem par 3,1%, ēdnīcu pakalpojumiem – par 4,2%, savukārt viesnīcu pakalpojumiem cenas samazinājās par 2,8%.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais sadārdzinājums gada laikā bija siltumenerģijai, telekomunikāciju pakalpojumiem, atkritumu savākšanai, materiāliem mājokļa uzturēšanai un remontam, frizētavu un skaistumkopšanas salonu pakalpojumiem. Cenas samazinājās dabasgāzei, elektroenerģijai un autotransportlīdzekļu apdrošināšanai. 

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.