Menu
 

Vidējais patēriņa cenu līmenis gada laikā palielinājās par 2,3 %

  • Autors:  Apriņķis.lv
Patēriņa grupu ietekme uz kopējo patēriņa cenu indeksu gada laikā (procentpunktos). Dati – CSP Patēriņa grupu ietekme uz kopējo patēriņa cenu indeksu gada laikā (procentpunktos). Dati – CSP

2020.gada februārī, salīdzinot ar 2019. gada februāri, vidējais patēriņa cenu līmenis palielinājās par 2,3 %, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Precēm cenas pieauga par 1,9 % un pakalpojumiem – par 3,1 %.

Salīdzinot ar 2015. gadu, patēriņa cenas 2020. gada februārī bija par 9,4 % augstākas. Precēm cenas pieauga par 7,7 %, bet pakalpojumiem – par 13,7 %.

CSP nnorāda, ka lielākā ietekme uz vidējā patēriņa cenu līmeņa izmaiņām 2020. gada februārī, salīdzinot ar 2019. gada februāri, bija cenu kāpumam pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, veselības aprūpei, restorānu un viesnīcu pakalpojumiem, ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem.

Pārtikas un bezalkoholisko dzērienu grupā cenas gada laikā palielinājās par 4,4 %. Būtiskākā ietekme uz vidējā cenu līmeņa pieaugumu grupā bija žāvētai, sālītai vai kūpinātai gaļai (+10,4 %), cūkgaļai (+14,3 %), mājputnu gaļai (+8,0 %) un gaļas izstrādājumiem (+8,7 %). Cenas pieauga arī svaigiem augļiem (+19,4 %) un svaigiem dārzeņiem (+7,4 %). Dārgākas bija svaigas vai atdzesētas zivis (+14,6 %), konditorejas izstrādājumi (+2,2 %), milti un citi graudaugi (+5,3 %), rīsi (+9,9 %). Savukārt lētāka kļuva kafija (-4,4 %), siers un biezpiens (-1,1 %), skābais krējums (-3,0 %).

Alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu vidējais cenu līmenis palielinājās par 1,5 %. Alkoholisko dzērienu cenas pieauga par 0,9 %, galvenokārt sadārdzinoties stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem. Tabakas izstrādājumu cenas kāpa vidēji par 2,6 %.

Veselības aprūpes grupā vidējais cenu līmenis pieauga par 3,4 %, ko galvenokārt veidoja cenu kāpums vispārējās medicīniskās prakses, zobārstniecības un ārstu speciālistu pakalpojumiem. Dārgāki kļuva arī farmaceitiskie produkti.

Pēc CSP datiem, ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem cenas palielinājās par 2,7 %, ko noteica cenu kāpums degvielai par 4,8 %, tai skaitā benzīnam – par 9,0 % un dīzeļdegvielai – par 2,4 %, kamēr auto gāzei vidējais cenu līmenis gada laikā saglabājās nemainīgs. Dārgāka kļuva personisko transportlīdzekļu apkope un remonts, kā arī pasažieru pārvadājumi, tai skaitā pārvadājumi pa autoceļiem, aviopārvadājumi un pārvadājumi ar vilcienu. Savukārt lietotām automašīnām vidējais cenu līmenis samazinājās.

Ar atpūtu un kultūru saistītās preces un pakalpojumi kļuva dārgāki par 1,9 %. Gada laikā vidējais cenu līmenis pieauga televīzijas abonēšanas maksai, kompleksajiem atpūtas pakalpojumiem, laikrakstiem un žurnāliem, kā arī atpūtas un sporta pakalpojumiem.

Restorānu un viesnīcu pakalpojumu vidējais cenu līmenis gada laikā pieauga par 3,5 %. Cenu pieaugumu galvenokārt noteica ēdināšanas pakalpojumi, tai skaitā vidējais cenu līmenis palielinājās restorānu un kafejnīcu pakalpojumiem par 3,7 %, ēdnīcu pakalpojumiem – par 4,9 %.

CSP informācija liecina, ka pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais sadārdzinājums bija siltumenerģijai, mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumiem, telekomunikāciju pakalpojumiem, personīgās higiēnas precēm un skaistumkopšanas līdzekļiem, mājokļa īres maksai, atkritumu savākšanai, frizētavu un skaistumkopšanas salonu pakalpojumiem, apģērbiem. Cenu samazinājums bija dabasgāzei, elektroenerģijai un autotransportlīdzekļu apdrošināšanai.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.