Menu
 

Biedrība: Latvijā zemnieki pilnībā varētu nodrošināt iekšējo tirgu ar pārtiku, pat ja valsti izolētu koronavīrusa Covid-19 dēļ

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Latvijā lauksaimnieki pilnībā spētu nodrošināt iekšējo tirgu ar pārtiku pat, ja Latviju pilnībā izolētu no ārpasaules, pieaugot koronavīrusa Covid-19 vīrusa izplatībai, intervijā aģentūrai LETA pauda biedrības "Zemnieku saeima" ārpolitikas eksperts Valters Zelčs.

"Esam ar pārtiku pašpietiekami. Cits jautājums būtu par mūsu iedzīvotāju ēdienkartes dažādumu," sacīja Zelčs.

Vienlaikus "Zemnieku saeimas" valdes priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja-Burmistre teica, ka pēc vietējā tirgus pilnīgas nodrošināšanas ar pārtiku Latvijas lauksaimnieki varētu atļauties arī eksportēt produkciju, piemēram, uz Zviedriju, kas spēj sevi nodrošināt vien ar pusi no nepieciešamās pārtikas. 

Komentējot jaunā koronavīrusa ietekmi uz lauksaimniecības sektoru Latvijā, viņa sacīja, tā kā Latvija eksportē pienu, graudus un dzīvus lopus, uz Latvijas lauksaimniekiem ļoti negatīvi var atsaukties jaunā koronavīrusa dēļ ierobežotā tirdzniecība.

Vienlaikus Dzelzkalēja piebilda, ka Latvijas pārtikas ražotājiem nāktu tikai par labu importa mazināšanās, jo veikalu plauktos šobrīd importa produkcija pārspēj vietējo produkciju.

Tāpat viņa atzina, ka Latvijas iedzīvotāji ir par maz lojāli pret vietējo produkciju. "Es teiktu, ka daudz par maz lojāli. Manuprāt, tas vēl nāk no padomju laikiem, ka viss importētais ir labs. Liela ir arī mediju vaina tajā, jo bieži tiek rakstīts, ka mēs par daudz lietojam augu aizsardzības līdzekļu, par daudz antibiotiku. Patiesībā, ja salīdzinām mūsējo produkciju ar Rietumeiropas valstu saražoto, tad atliekvielas mūsu produkcijā faktiski nav. Mūsu āboli ir 10 reizes mazāk migloti nekā dienvidos audzētie, mūsu cūku audzētāji sivēnu barībai nepievieno antibiotikas," pauda Dzelzkalēja.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.