Menu
 

Ekonomikas ministrs: Tūrisma nozare ziņo par kritumu 90% apmērā

  • Autors:  LETA
Foto - Valsts kanceleja Foto - Valsts kanceleja

Jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 izplatības ietekmē tūrisma nozarē vērojams kritums jau par 90%, atsaucoties uz nozares pārstāvju ziņoto, intervijā Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" sacīja ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro (KPV LV).

"Pirms divām nedēļām runa bija par 30% kritumu, šodien nozare runā par 90% kritumu," sacīja ministrs, norādot, ka vīrusa izplatības ietekmē tiek atcelti braucieni un citas rezervācijas.

Kā atgādināja ministrs, tūrisms veido 4% no iekšzemes kopprodukta. Tādēļ Ekonomikas ministrija kopā ar Finanšu ministriju strādā pie atbalsta risinājumiem, ko piedāvāt izskatīt valdībā. Piemēram, iecerēts noteikt nepieciešamo regulējumu, lai tūrisma nozares uzņēmēji varētu vērsties VID un lūgt tā dēvētās nodokļu nomaksas brīvdienas.

Kā ziņots, VID ar tūrisma nozari saistītajiem uzņēmumiem atgādina par iespēju saņemt atbalsta pasākumus.

Ņemot vērā jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 izplatību un tās ietekmi uz ekonomiku pasaulē, tai skaitā arī ietekmējot Latvijas uzņēmēju iespējas veikt tūlītēju nodokļu maksājumu samaksu pilnā apmērā, VID ir izvērtējis iespējas atbalstīt likuma ietvaros atsevišķas nozares, kas izjūt ar vīrusa izplatību saistīto ekonomisko ietekmi.

Patlaban identificētās nozares, kas varētu ciest zaudējumus, ir: izmitināšana, ēdināšanas pakalpojumi, ceļojumu biroju, tūrisma operatoru rezervēšanas pakalpojumi un ar tiem saistīti pasākumi, kā arī sporta nodarbības, atpūtas un izklaides darbība.

VID aicina uzņēmumus jau par 2020.gada martā iesniegtajās deklarācijās aprēķinātajām nodokļu summām vērsties ar iesniegumu VID un lūgt samaksāt aprēķinātos nodokļus pa daļām atbilstoši likumā "Par nodokļiem un nodevām" noteiktajam.

Uzņēmumiem ne vēlāk kā 15 dienu laikā pēc nodokļa maksājuma termiņa iestāšanās nepieciešams VID iesniegt motivētu iesniegumu, kā pamatojumu norādot apstākļus, kas liecina, ka nodokļu samaksas grūtības ir radušās saistībā ar Covid-19 ekonomisko ietekmi (detalizēti paskaidrojot, tieši kādā veidā jaunā koronavīrusa Covid-19 izplatība ir ietekmējusi konkrētā uzņēmuma saimniecisko darbību īstermiņā vai ilgtermiņā.

Līdzīgi, ja uzņēmumam ir noslēdzies audits vai datu atbilstības pārbaude, ir iespējams iesniegt iesniegumu ar lūgumu pagarināt nodokļu administrācijas veiktās kontroles (pārbaudes, revīzijas) rezultātā aprēķināto maksājumu, nokavējuma naudu un soda naudas samaksu, sadalot tos termiņos uz laiku līdz pieciem gadiem atbilstoši likuma "Par nodokļiem un nodevām" noteiktajam, motivētu iesniegumu iesniedzot ne vēlāk kā trīs dienas pirms samaksas termiņa iestāšanās.

Iesnieguma veidlapa par termiņa pagarinājumu piešķiršanu ir pieejama VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS) - sadaļā "Dokumenti/Sagatavot jaunu dokumentu "No veidlapas"/Citi/Iesniegums samaksas termiņa pagarinājuma piešķiršanai".

Aizpildot grafiku, par kādu uzņēmums vēlas vienoties ar VID saistībā ar nodokļu maksājumu samaksu, VID aicina atbildīgi izturēties pret tiesību normās noteiktajiem nodokļu maksāšanas pienākumiem un ņemt vērā, ka VID nebūs iespējams atbalstīt nodokļu maksājumu atlikšanu uz gadu ar vēlmi veikt vienreizēju maksājumu perioda beigās.

Tomēr VID var ņemt vērā, ka atsevišķos gadījumos, ja uzņēmuma ekonomiskā situācija vīrusa izplatības ietekmē ir īpaši smaga (iesniegumā norādīti apstākļi), VID var izvērtēt iespēju vienoties par tādu maksājumu grafiku, kurā pirmie maksājumi tiek veikti, piemēram, ne vēlāk kā 2020.gada jūlijā.

VID saņemtos iesniegumus izskatīs steidzamības kārtā, kas nozīmē, ka uzņēmums par VID pieņemto lēmumu tiks informēts agrāk nekā mēneša laikā no iesnieguma iesniegšanas dienas.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.