Menu
 

Covid-19 ietekmes mazināšanai uz ekonomiku valsts atvēlēs līdz miljardam eiro

  • Autors:  LETA
Foto - Valsts kanceleja Foto - Valsts kanceleja

Jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 ietekmes mazināšanai uz ekonomiku valsts dažādu finanšu instrumentu veidā uzņēmumiem atvēlēs līdz miljardam eiro, piektdien žurnālistiem pavēstīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Premjers piektdien tikās ar Latvijas Bankas prezidentu Mārtiņu Kazāku un nozaru ministriem, lai spriestu par Covid-19 ietekmes mazināšanu uz Latvijas tautsaimniecību. 

Premjers uzsvēra, ka Covid-19 negatīvā ietekme uz pasaules un arī Latvijas ekonomiku, ticamākais, būs īslaicīga, proti, vienu līdz divus mēnešus. Vienlaikus Kariņš atzina, ka patlaban notiekošais nav salīdzināms ar finanšu krīzi, kādu piedzīvojām pēc 2008.gada. "Salīdzinot ar 2008.gadu, patlaban esam labā situācijā, jo šī nav strukturāla krīze ar pārmērīgiem parādiem," piebilda premjers.

Tāpat Kariņš paziņoja, lai palīdzētu uzņēmumiem, kuru darbību negatīvi ietekmējusi Covid-19 izplatība, valsts būs gatava palīdzēt, dažādiem finanšu instrumentiem veltot līdz miljardam eiro. Daļa šo Valsts kasē esošo līdzekļu uzņēmumiem būs pieejami caur "Attīstības finanšu institūciju "Altum"" ("Altum") un banku programmām, piemēram, kā kredītu garantijas, lai palīdzētu uzņēmumiem ar īslaicīgu apgrozījuma kritumu.

Pēc Kariņa teiktā, jautājums par "Altum" programmas aktivizēšanu tiks skatīts nākamnedēļ Ministru kabineta sēdē.

Finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) papildināja, ka kopumā ar Valsts kases līdzekļiem uzņēmumiem plānots nodrošinot ne tikai kredīta garantijas, bet arī eksporta garantijas, tāpat šis valsts atbalsts paredz nodokļu brīvdienas uzņēmumiem un valsts līdzdalību slimības lapu apmaksā. Līdzšinējās aplēses liecina, ka Covid-19 dēļ izsniegto slimības lapu finansiālā ietekme ir 200 miljoni eiro.

Reirs norādīja, ka valsts atbalsts plānots finanšu instrumentu, nevis grantu veidā. "Uzņēmēji neprasa atbalstu grantos, bet gan prasa iespēju pagarināt kredītu atmaksu, eksporta kredītu atmaksas pagarināšanu, kā arī iespēju īstermiņa finansējumam. Līdz ar to grantu programma netiek paredzēta. Lai gan slimības lapu finansēšanu var uzskatīt par grantu, jo šo naudu mēs no uzņēmējiem neatprasīsim," skaidroja finanšu ministrs.

Vaicāts par nozarēm, kurām tiks paredzēts valsts atbalsts, Reirs uzsvēra, ka patlaban ar grūtībām saskaras tūrisma, ēdināšanas un izmitināšanas nozares, bet valsts palīdzība tiks sniegta visiem, kam tāda radīsies.

Jau vēstīts, ka saistībā Covid-19 vīrusa izplatību Latvijā līdz Lieldienām izsludināta ārkārtējā situācija, nosakot virkni stingru ierobežojošu pasākumu. Ārkārtējā situācija būs spēkā līdz šā gada 14.aprīlim. Covid-19 Latvijā līdz šim apstiprināta 17 cilvēkiem.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.