Menu
 

Dombrovskis: Eiropas ekonomika ir stabila un pietiekami izturīga, lai tiktu galā ar Covid-19 radīto īslaicīgo satricinājumu

  • Autors:  LETA
Foto - Valsts kanceleja Foto - Valsts kanceleja

Eiropas ekonomika ir stabila un pietiekami izturīga, lai tiktu galā ar īslaicīgo satricinājumu, ko radījusi jaunā koronavīrusa izraisītā slimība Covid-19, aģentūrai LETA pastāstīja Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieks, atbildīgs par ekonomiku un finanšu tirgiem Valdis Dombrovskis.

Viņš pavēstīja, ka Eiropas Komisija (EK) atzinīgi vērtē Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu rīcību, pieņemot nepieciešamos lēmumus, lai apturētu jauno koronavīrusu. Dombrovskis uzsvēra, ka patlaban ļoti būtiska ir solidaritāte Eiropā, jo šī situācija skar visus.

"Ir skaidrs, ka šī ārkārtas situācija veselības jomā ietekmēs arī ekonomiku. Mūsu uzdevums ir nodrošināt pēc iespējas efektīvāku rīcību, lai mūsu cilvēki, uzņēmumi un ekonomika kopumā saņemtu visu nepieciešamo atbalstu," sacīja EK priekšsēdētājas izpildvietnieks.

Tāpat viņš norādīja, ka Eiropas ekonomika ir stabila un pietiekami izturīga, lai tiktu galā ar "šo īslaicīgo satricinājumu". "Turklāt mūsu rīcībā ir visi nepieciešamie makro-finansiālie instrumenti, kurus visus mēs izmantosim atbilstoši situācijai, lai nodrošinātu finansējumu," sacīja Dombrovskis.

EK priekšsēdētājas izpildvietnieks norādīja, ka patlaban viena no EK galvenajām prioritātēm ir nodrošināt, lai uzņēmumiem būtu nepieciešamais finansējums, kā arī lai tiktu saglabātas darba vietas un strādājošo ienākumi.

"Šajā kontekstā EK atļaus dalībvalstīm izmantot ES Stabilitātes un izaugsmes paktā paredzēto elastību. Tas ļauj dalībvalstīm īstenot neatliekamos pasākumus, lai apturētu vīrusa izplatību un mazinātu tā radīto negatīvo sociālo un ekonomisko ietekmi," skaidroja politiķis.

Viņš uzsvēra, ka ES izmantos nepieciešamos valsts atbalsta instrumentus, lai dalībvalstis varētu sniegt finansiālo atbalstu uzņēmumiem. Savukārt, lai tiem palīdzētu, EK izmantos ES budžeta garantiju 1 miljarda eiro apmērā, kas palīdzēs mobilizēt finansējumu astoņu miljardu eiro apmērā. Tos saņems vismaz 100 000 mazie un vidējie uzņēmumi.

"Līdzīgi rīkoties esmu aicinājis arī Eiropas Investīciju banku (EIB) un Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banku (ERAB) pārorientēt darbību, lai sniegtu maksimālu atbalstu mūsu uzņēmumiem," pavēstīja Dombrovskis.

Tāpat viņš sacīja, ka EK aicina arī dalībvalstis palīdzēt uzņēmumiem, kuru darbība šobrīd ir apgrūtināta, atlikt esošos kredītmaksājumus bankās.

Dombrovskis akcentēja, ka EK piedāvā dalībvalstīm izmantot neapgūto Eiropas Savienības fondu naudu 37 miljardu apmērā, lai mazinātu vīrusa izplatību un izraisītās sekas. Tāpat norit darbs Eiropas līmenī, lai bankas turpinātu kreditēt ekonomiku, rezumēja Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieks.

LETA jau ziņoja, ka EK sola uzņēmējiem plašu atbalstu, lai novērstu jaunā Covid-19 koronavīrusa negatīvo ietekmi uz Eiropas ekonomiku.

Komisija piektdien nāca klajā ar pasākumu plānu, lai, izmantojot tās rīcībā esošos instrumentus, palīdzētu Eiropas ekonomikai izturēt šo satricinājumu.

EK priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena norādīja, ka jaunā koronavīrusa pandēmija pārbauda visus un visvairāk tieši cilvēkus. "Vīruss ne tikai ir bīstams mūsu veselībai, bet arī ietekmē ekonomiku. Tas ir liels satricinājums pasaules un Eiropas ekonomikai. Mums tagad jārīkojas izlēmīgi un drosmīgi visos līmeņos," akcentēja fon der Leiena.

"Šajā krīzē lielākā nozīme ir solidaritātei, jo īpaši, lai nodrošinātu, ka pirmās nepieciešamības preces, kas nepieciešamas, lai mazinātu slimības uzliesmojuma radīto veselības apdraudējumu, ir pieejamas visiem, kam tās ir vajadzīgas," uzsvērusi amatpersona.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.