Menu
 

Pētījums: pēdējos gados uzlabojies uzņēmējdarbības vides vērtējums

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Uzņēmējdarbības vide Latvijā ir slikta, norāda 47,4% uzņēmēju, 5,7% atzīst, ka grūti to novērtēt, bet 46,9% norāda, ka tā ir laba, liecina “Turības” Biznesa indeksa pētījums, kas tika prezentēts 24. martā. Pētījums liecina, ka pēdējos trīs gados uzņēmējdarbības vides vērtējums ir būtiski uzlabojies: 2019. gadā 44,1% uzņēmēju norādīja, ka vide ir labvēlīga biznesam, savukārt 2018. gadā – tikai 34,4%.

Pētījuma ietvaros uzņēmēji snieguši arī savu viedokli par administratīvo slogu, ar kuru saskaras uzņēmumi. 75,8% uzņēmēju norādījuši, ka administratīvais slogs ir par lielu, 22,0% uzskata, ka tas ir pieņemams, bet 2,2% ir grūti pateikt. Uzņēmēji bijuši kritiski, arī vērtējot ar uzņēmējdarbību saistīto likumdošanas stabilitāti, nemainību un prognozējamību. 74,6% norādījuši, ka tās ir slikta, savukārt, 21,3% uzskata, ka tā ir laba.

Salīdzinot ar 2019. gadu, būtiskus uzlabojumus uzņēmēju ieskatā piedzīvojusi ar uzņēmējdarbību saistītā tiesiskā vide. Tās kopējais indekss šogad ir -17.0, savukārt 2019. gadā šis rādītājs bija -23.0. Par spīti izaugsmei gandrīz puse uzņēmēju (48,4%) joprojām norāda, ka tiesiskā vide ir slikta, savukārt 26,9% norāda, ka tā ir laba.

“Turības” biznesa indekss ir tapis sadarbībā ar sabiedriskās domas pētījumu centru SKDS. Tas veidots ar mērķi sekmēt uzņēmējdarbības vides un nozares izglītības ciešāku sasaisti, identificēt uzņēmējdarbības vides būtiskākās problēmas un lielākās priekšrocības un veicināt topošo uzņēmēju padziļinātāku interesi par to.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.