Menu
 

"Fitch" samazina Latvijas kredītreitinga nākotnes perspektīvu

  • Autors:  LETA
Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra "Fitch Ratings" ("Fitch") saglabājusi Latvijas kredītreitingu ilgtermiņa saistībām vietējā un ārvalstu valūtā "A-" līmenī, taču samazinājusi nākotnes perspektīvu no stabilas uz negatīvu.

Kredītreitinga nākotnes perspektīvas samazināšanu "Fitch" skaidro ar Latvijas fiskālās situācijas prognožu pasliktināšanos 2020.–2021.gadā, ņemot vērā ekonomikas lejupslīdi vidējā termiņā un ar koronavīrusa pandēmiju saistītu izdevumu pieaugumu.

Latvijas varasiestādes īstenojušas saskaņotus pūliņus koronavīrusa izplatības apturēšanai, kā arī ekonomiskās un sociālās ietekmes ierobežošanai. Taču joprojām saglabājas neskaidrības saistībā ar šīs krīzes ilgumu un tās ietekmi uz Latviju, kā arī uz tirdzniecības partnervalstīm, skaidro aģentūra.

Vienlaikus "Fitch" atzīmē, ka galvenie faktori, kas uztur Latvijas kredītreitingu augstajā "A-" līmenī, ir mērenais budžeta deficīts un valsts parādsaistību līmenis, kā arī institucionālais noturīgums, ko atbalsta dalība Eiropas Savienībā (ES) un eirozonā. Aģentūra prognozē, ka Covid-19 pandēmija radīs būtisku negatīvu ietekmi uz Latvijas mazo un atvērto ekonomiku, kas šogad varētu samazināties par gandrīz 7%.

"Fitch" lēš, ka pie izaugsmes Latvijas ekonomika atgriezīsies 2021.gadā, kad iekšzemes kopprodukts (IKP) pieaugs par 5,2%, pateicoties preču un pakalpojumu eksporta kāpumam, kā arī patēriņa un investīciju atlabšanai. "Fitch" arī prognozē, ka bezdarba līmenis Latvijā šogad pieaugs līdz 9,5% un 10% nākamgad, salīdzinot ar 6,3% pērn.

Tikmēr valsts budžeta deficīts aģentūras vērtējumā šogad palielināsies līdz 6,4% no IKP salīdzinājumā ar 0,5% pirms gada, kas būs galvenokārt skaidrojams ar izdevumu kāpumu un valdības īstenotajiem atbalsta pasākumiem. Nākamgad budžeta deficīts varētu samazināties līdz 3% no IKP. 

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.