Menu
 

EM: Tūrisma operatoriem jāļauj izsniegt klientiem vaučerus, nevis uzreiz atmaksāt naudu

  • Autors:  LETA
Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 radītās krīzes laikā tūrisma operatoriem būtu jāļauj izsniegt klientiem vaučerus, nevis uzreiz atmaksāt naudu par neizpildītu ceļojumu, teikts otrdien Ministru kabinetā atbalstītajā Ekonomikas ministrijas (EM) sagatavotajā ziņojumā par nākamnedēļ gaidāmajā Eiropas Savienības (ES) tūrisma ministru sanāksmē par Covid-19 ietekmi uz tūrismu izskatāmajiem jautājumiem.

Ziņojumā norādīts, ka saistībā ar Covid-19 izplatību pasaulē un Latvijā ir noteikta virkne stingru ierobežojošu pasākumu, kas būtiski ietekmē tūrisma nozares darbību, jo īpaši starptautisko pasažieru pārvadājumu pārtraukšana, liedzot ceļošanas iespējas un starptautisku sasniedzamību, pārvietošanos pa teritoriju, tādējādi ietekmējot tūristu mītņu, sabiedriskās ēdināšanas un pasākumu norises vietu darbību, faktiski samazinot saimniecisko darbību vispār vai līdz galējam minimumam. 

"Latvijas tūrisma nozares darbība šobrīd ir pilnībā apturēta, ar to zudušas Latvijas kā tūrisma galamērķa pozīcijas Baltijas, Eiropas un arī globālā kontekstā. Bez problēmām, ko izraisa robežšķēršosanas aizliegumi un aviācijas nozares pakalpojumu nepieejamība, ir riski, primāri tūrisma operatora likviditātes problēmu gadījumā, kas nodrošina ārvalstu tūristu faktisko piesaisti valstī, nodrošinot tūrisma kā eksporta nozares attīstību," piebilda EM.

Ministrijā norādīja uz ES spēkā esošo komplekso pakalpojumu direktīvu, kas nosaka tūrisma operatoram pienākumu 14 dienu laikā atmaksāt ceļotājam visu naudu par atceltu vai nenotikušu ceļojumu. Tomēr patlaban noteiktās prasības nav izpildāmas, jo tūrisma operatoriem pilnīga apgrozījuma krituma dēļ nav pietiekamu finanšu līdzekļu, bet lielākā daļa līdzekļu jau novirzīta starptautisko saistību segšanai, kas atpakaļ naudu operatoram neatdod, pamatojoties uz nepārvaramu varu. 

Nākamnedēļ gaidāmajā ES valstu pārstāvju videokonferencē EM piedāvās pārrunāt risinājumu par obligātu vaučeru ieviešanu, nosakot, ka tūrisma operators naudas – pilnā neizmantotā vai atceltā ceļojuma – atmaksas vietā izsniedz vaučeru, kura derīguma termiņš ir 18 mēneši. Paredzams, ka nauda tiks atmaksāta tajos gadījumos, ja vaučeris netiks izmantots.

"Tas mazinās naudas veidā izmaksājamo apmēru tūrisma operatoriem, kas attiecīgi mazinātu maksātnespējas risku. Tas saglābtu tūrisma operatoru un tam pakārtoto tūrisma aģentu uzņēmējdarbību, dodot iespēju operatīvi atsākt darbību pēc krīzes pārvarēšanas. Dodot iemeslu atjaunoties arī pārējiem sektoriem, kas uz vietas nodrošina viesmīlības pakalpojumus – tūristu mītnes, ēdināšanas uzņēmumu, pasākumu rīkotāji u.c.," pauda EM.

Jau ziņots, ka saistībā ar Covid-19 vīrusa izplatību Latvijā līdz 12.maijam izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni ierobežojumu. Tostarp ir atcelti starptautiskie pasažieru pārvadājumi caur lidostām, ostām, ar autobusiem un dzelzceļa transportu.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.