Menu
 

Martā rūpniecības produkcijas apjoms samazinājās par 3,6 %

  • Autors:  Apriņķis.lv
Apstrādes rūpniecības produkcijas apjoma indekss (2015=100). Dati – CSP Apstrādes rūpniecības produkcijas apjoma indekss (2015=100). Dati – CSP

2020.gada martā, salīdzinot ar 2019. gada martu, rūpniecības produkcijas apjoms1 pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās samazinājās par 3,6 %, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. To ietekmēja produkcijas apjoma samazinājums apstrādes rūpniecībā – par 3,6 %, elektroenerģijas un gāzes apgādē par 4,8 % un ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē par 2,1 %.

Martā Covid-19 un valstī noteiktās ārkārtējās situācijas ietekmi kā ražošanas apjoma samazinājuma iemeslu minēja 6,5 % apsekoto uzņēmumu 13 apstrādes rūpniecības apakšnozarēs (gatavo metālizstrādājumu ražošanā, poligrāfijā, citur neklasificētu iekārtu, mehānismu un darba mašīnu ražošanā, koksnes izstrādājumu un pārtikas ražošanā u.c.).

Būtisks apjoma kritums bija apģērbu ražošanā – par 33,2 % (gan Covid-19 ietekme, gan samazinājies pasūtījumu apjoms), iekārtu un ierīču remontā un uzstādīšanā – par 12,1 %, datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā – par 11,6 %. Produkcijas apjoma samazinājumu uzrādīja arī iekārtu, mehānismu un darba mašīnu ražošana un automobiļu, piekabju un puspiekabju ražošana (attiecīgi – par 10,8 % un 10,6 %), un gatavo metālizstrādājumu ražošana, izņemot mašīnas un iekārtas – par 9,6 %.

Savukārt ražošanas apjoma kāpums bija papīra un papīra izstrādājumu ražošanā (par 11,3 %), elektrisko iekārtu ražošanā (par 8,7 %) un nemetālisko minerālu izstrādājumu ražošanā (par 6,3 %). Produkcijas izlaide pieauga arī pēc īpatsvara lielākajās nozarēs – koksnes un koka izstrādājumu ražošanā (par 1,4 %) un pārtikas produktu ražošanā (par 1 %).

CSP dati liecina, ka šāgada martā, salīdzinot ar šāgada februāri, rūpniecības produkcijas apjoms pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās samazinājās par 4,1 %. Tai skaitā apstrādes rūpniecībā – par 4,1 %, elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 6,8 % un ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 9,2 %.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.