Menu
 

Finanšu ministrija: Maijā fiksēts straujš nodokļu ieņēmumu kritums

  • Autors:  Apriņīs.lv
Attēlam ir ilustratīva nozīme. Ilustrācija - pixabay.com Attēlam ir ilustratīva nozīme. Ilustrācija - pixabay.com

Covid-19 izraisītā krīze, kuras tiešā ietekme Latvijā bija jūtama no marta vidus, jau būtiski ietekmējusi Latvijas ekonomikas izaugsmes rādītājus un pandēmijas ierobežošanai noteiktie pasākumi ir būtiski samazinājuši privāto patēriņu un vairākās krīzes tieši skartajās pakalpojumu nozarēs jau fiksēts visai krass apjomu kritums. Situācija ekonomikā arī tiešā veidā ietekmē ieņēmumu izmaiņas kopbudžetā.

Kā vēsta Finanšu ministrija, gada pirmajos piecos mēnešos kopbudžeta ieņēmumos saņemti 4,709 miljardi eiro, kas bija par 117,9 miljoniem eiro jeb 2,4% mazāk kā attiecīgajā periodā pērn. Savukārt kopbudžeta izdevumi (4,650 miljardi eiro) veikti par 337,8 miljoniem eiro jeb 7,8% lielākā apmērā kā iepriekšējā gadā.

To noteica finansējuma piešķiršana “Altum” programmām uzņēmumu atbalstam, izdevumu pieaugums veselības nozares finansēšanai, kā arī augstāki izdevumi sociālajiem pabalstiem. Jāatzīmē, ka tieši maijā kopbudžeta nodokļu ieņēmumi strauji samazinājās (par 17,9% pret maiju pērn), savukārt ievērojami pieauga pabalstu (izņemot pensijas) izdevumi (par 44,1%).

Lai gan piecos mēnešos kopbudžetā veidojies 58,7 miljonu eiro pārpalikums, tā apmērs bija par 455,7 miljoniem eiro zemāks, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn, un budžeta balance ir pasliktinājusies gan valsts budžetā, gan pašvaldību budžetā – attiecīgi par 437 miljoniem eiro un 18,7 miljoniem eiro.

Valsts budžetā gada pirmajos piecos mēnešos bija 66,7 miljonu eiro deficīts, kamēr pašvaldību budžetā 125,4 miljonu eiro pārpalikums. Finanšu ministrija skaidro, ka atšķirīgā situācija skaidrojama ar to, ka valdības apstiprinātie atbalsta pasākumi tiek pamatā finansēti no valsts pamatbudžeta līdzekļiem, tāpat arī nodokļu ieņēmumu samazinājums valsts budžetā bijis lielāks kā pašvaldību budžetā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.