Menu
 

"Latio": Ārkārtējā situācijā būtiski pieauga interese par gatavu privātmāju iegādi; Pierīgā labas mājas cena pārsniedz 250 000 eiro

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Ārkārtējā situācijā Latvijā būtiski pieauga interese par gatavu privātmāju iegādi, teikts nekustamo īpašumu kompānijas "Latio" jaunākajām mājokļu tirgus apskatā.

Apskatā norādīts, ka daudziem ārkārtējās situācijas mēnešos mājokļi vairs nebija tikai vieta, kur pārnakšņot un glabāt mantas. Tādējādi mazie dzīvokļi, kas tika iegādāti šādam nolūkam, kļuva par šauru. Līdz ar to būtiski pieauga interese par gatavu privātmāju iegādi, jo mājas celtniecība un tai nepieciešamās zemes iegādes process ir ilgs.

Vispieprasītākās bija 50-149 kvadrātmetru plašas vienu līdz divu stāvu mājas, kas būvētas līdz 2000.gadam.

Tostarp Kurzemē būtiski palielinājies pieprasījums pēc lauku īpašumiem, kā arī Zemgales pilsētās, īpaši Jelgavā un Iecavā, audzis pieprasījums pēc privātmājām.

Fiksēta lielāka interese arī par vasarnīcām dārza māju rajonos. Latgalē, tāpat kā pirms Covid-19, pieprasījums ir pēc labām un izremontētām mājām. Pircēji bija gatavi iegādāties arī mājas par cenu, kas ir augstāka par sertificētu vērtētāju noteikto tirgus vērtību.

Reģionos ir pieprasītas ēkas par vidēji 30 000-50 000 eiro. Savukārt pieprasītākās privātmāju platības ir 100-230 kvadrātmetru. Piedāvājumā esošas labas mājas Pierīgā cena pārsniedz 250 000 eiro, un lielākā daļa darījumu notiek, izmantojot banku aizdevumus.

Vienlaikus apskatā secināts, ka privātās apbūves zemes tirgū Latvijā vairāk nekā puse darījumu (55%) pirmajā pusgadā notikuši Pierīgā, seko Zemgale ar 14% no visiem zemes darījumiem. Pierīgā visvairāk zemes pirkumu fiksēts Mārupē, Ķekavas un Babītes novadā, bet, analizējot datus pēc lielākās kopējās darījumu summas, zemes darījumi Jūrmalā bijuši visdārgākie, sasniedzot 36% no kopējās aktīvās Pierīgas darījumu summas, seko Mārupes novads (18%) un Ķekavas novads (10%). 

Biežāk reģistrētās pārdošanas summas privātās apbūves zemei Rīgā šogad pusgadā bija 30-50 eiro par kvadrātmetru, Pierīgā 5-11 eiro par kvadrātmetru, Vidzemē un Zemgalē 4-7 eiro par kvadrātmetru, Latgalē 3-6 eiro par kvadrātmetru, bet Kurzemē 3-7 eiro par kvadrātmetru. 

Aktīvākajā tirgū - Pierīgā - pircējs zemes iegādei bija gatavs atvēlēt lielāku naudas summu nekā pirms pandēmijas (agrāk tie bija aptuveni 35 000 eiro, bet patlaban līdz 50 000 eiro). Pierīgā bieži bijušas situācijas, kad pieprasījums ir, bet nav piedāvājuma. Šāda situācija izveidojusies, piemēram, Mārupē un Berģos.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.