Menu
 

Kažokzvēru audzētavas "Gauja AB" apgrozījums pērn saruka par 5%

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Kažokzvēru audzētavas "Gauja AB" apgrozījums pērn saruka līdz 999 945 eiro, kas ir par 5% mazāk nekā 2018.gadā, savukārt kompānijas zaudējumi saruka 4,7 reizes - līdz 71 932 eiro, liecina informācija "Firmas.lv".

Uzņēmuma vadības ziņojumā teikts, ka "Gauja AB" saimnieciskās darbības rādītājus pamatā ietekmēja globālās

tendences nozarē, jo kažokādu realizācija notiek ar starptautisko izsoļu starpniecību un patērētāji produkciju iegūst tikai izsolēs, ne atsevišķi tieši no ražotājiem. Aizvadītajā gadā kažokādu cenas bija nemainīgi zemas. Gaidītās cenu kāpuma tendences nebija, jo, globāli ražošanai sarūkot, izsolēs piegādātais produkcijas apjoms palielinājās.

"Gauja AB" vadība norāda, ka starptautiskajās izsolēs jau tradicionāli dominēja Ķīna, Honkonga un Taivāna, kas nosaka kažokādu cenu līmeni pasaulē pēdējā desmitgadē. Taču piedāvātais cenu līmenis izsolēs salīdzinājumā ar iepriekšējiem diviem gadiem nepaaugstinājās saistībā ar samērā siltajām ziemām, kā arī noliktavās vēl pietiekamā daudzumā esošās produkcijas krājumiem. Tamdēļ vairākus pēdējos gadus lielākā daļa kažokādu ražotāju spiesti strādāt ar zaudējumiem un daudzi no tiem, arī Latvijā, izšķīrušies ganāmpulku izkaut pavisam.

"Gauja AB" vadība arī atzīst, ka ražošanas pašizmaksa pēdējos trīs gados bijusi zem produkcijas pārdošanas ieņēmumiem. Tamdēļ vien nedaudzi ražotāji spēja piesaistīt finansējumu ražošanas turpināšanai. Latvijas kažokzvēru audzētāji 2019.gadā saskārās arī ar kreditēšanās resursu nepieejamību.

Iepriekš minēto faktoru rezultātā "Gauja AB" pērn jau ceturto gadu pēc kārtas ražošanas apmērus nedaudz samazināja. Kompānija turpināja samazināt ražošanas, administratīvās un pārdošanas izmaksas, kā arī samazināja strādājošo skaitu.

Uzņēmuma apgrozījuma samazinājumu pērn ietekmēja arī nepieredzēti siltie laika apstākļi Latvijā, kad ziema faktiski izpalika un tas ietekmēja gatavās produkcijas - kažokādu izstrādājumu realizācijas samazināšanos no 337 000

eiro 2018.gadā uz nepilniem 205 000 eiro pērn.

"Gauja AB" pērn koncentrējās uz neliela, bet kvalitatīva ganāmpulka uzturēšanu. Samazinātās ganāmpulks ir devis iespēju nodrošināt augstāko prasību ievērošanu dzīvnieku labturībā. Uzņēmums saņēma arī valsts subsīdijas un turpināja ciltsdarbu vaislas ganāmpulka augstas kvalitātes nodrošināšanā. 

2019.gadu uzņēmums noslēdza ar 71 932 eiro zaudējumiem, kas ir ievērojami mazāki par zaudējumiem gadu iepriekš. 2019.gadā 90% zvēru barības komponentes uzņēmums iepirka no vietējiem ražotājiem. Gan šo lauksaimniecības produktu nosacīti zemāku cenu dēļ, kā arī saimniecības speciālistu inovatīvu izstrāžu rezultātā, bija iespēja samazināt izdevumus šajā pozīcijā gan kopējā apjoma ziņā. Tāpat bija iespējams samazināt pašizmaksu uz vienu dzīvnieku, nepazeminot labturības standartus vai ražojamās produkcijas kvalitāti.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka "Gauja AB" 2018.gadā strādāja ar 1,052 miljonu eiro apgrozījumu un 339 347 eiro zaudējumiem.

Kažokādu ražotājs "Gauja AB" reģistrēts 1996.gadā, un tā apmaksātais pamatkapitāls ir 700 000 eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. Uzņēmuma lielākā īpašniece ir Svetlana Druva, kurai pieder 52% "Gaujas AB" kapitāldaļu, savukārt pa 24% kompānijas kapitāldaļu pieder Tamārai Klimenko un Agrim Nagliņam.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.