Menu
 

LPUF: "Zaļās karotītes" un "Bordo karotītes" saņēmēju vidū 20% ir Latvijas zemnieku saimniecības

  • Autors:  LETA
Foto - .facebook.com/AlusBralis Foto - .facebook.com/AlusBralis

Piektā daļa jeb 20% no nacionālās pārtikas kvalitātes zīmju "Zaļā karotīte" un "Bordo karotīte" saņēmējiem ir Latvijas zemnieku saimniecības, aģentūrai LETA pauda Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas (LPUF) padomes priekšsēdētāja Ināra Šure.

Viņa sacīja, ka tiesības produktus marķēt ar "Zaļās karotītes" un "Bordo karotītes" pārtikas kvalitātes zīmēm ieguvušo uzņēmumu skaits turpina pieaugt arī Covid-19 laikā -  to saņēmušo produktu skaits pārsniedz 800. Nacionālās pārtikas kvalitātes shēmai turpina pievienoties gan lielāki uzņēmumi, gan zemnieku saimniecības un mājražotāji.

Kopumā vairāk nekā 20% no visiem karotīšu dalībniekiem ir vietējās zemnieku saimniecības, kas kvalitātes zīmi ieguvušas dažāda veida dārzeņiem, medum un citiem lauku labumiem. Tostarp mazā alus darītava "Brālis", Cēsu maiznīca "Solo", kas ir saņēmusi "Bordo karotīti" mājas rupjmaizei un saldskābmaizei, un Durbes novada zemnieku saimniecība "Oliņi", kura ar iegūto "Zaļo karotīti" plāno nodrošināt stabilāku konkurētspēju tirgū.

Šure pauda prieku, ka arvien jauni uzņēmumi ir gatavi sertificēties Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD), lai savu produkciju varētu marķēt ar "Zaļās karotītes" un "Bordo karotītes" pārtikas kvalitātes zīmēm. Aktīvākie pandēmijas laikā bijuši mazie un vidējie uzņēmumi. Nacionālās pārtikas kvalitātes shēmai nesen pievienojies Amatas novada gaļas pārstrādes uzņēmums "Sidrabi", graudaugu ražošanas un fasēšanas uzņēmums "Oma Food", Jaunjelgavas piena pārstrādes uzņēmums "Sērenes piens", kā arī "Alūksnes putnu ferma".

LPUF paskaidroja, ka starp motivējošiem faktoriem iegūt valsts kvalitātes zīmi uzņēmumiem ir produkta popularitātes veicināšana un izcelsmes norādīšana. "Karotītes" marķējums uz produktiem apliecina, ka tie ir ražoti Latvijā, nesatur ģenētiski modificētus organismus un sintētiskās krāsvielas, kā arī to kvalitāti regulāri uzrauga, lai tā atbilstu augstākajiem standartiem. Piemēram, ar valsts kvalitātes zīmēm marķētiem produktiem ir noteikti stingrāki sāls un cukura ierobežojumi.

Savukārt gaļas produktiem karotītes kvalitātes zīme uz iepakojuma, kā norādīja LPUF, apliecina, ka gaļa nav iegūta mehāniskas atkaulošanas ceļā. "Nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas produktu kvalitātei izvirzītās prasības ir augstākas, nekā nosaka Latvijas un Eiropas Savienības normatīvi," norādīja Šure.

Viņa arī aicināja Latvijas iedzīvotājus Covid-19 laikā, kas pārtikas ražotājiem, lauksaimniekiem un zemnieku saimniecībām nav viegls brīdis, būt vēl patriotiskākiem un izvēlēties vietējos produktus.

Jau ziņots, ka "Zaļā karotīte" tiek piešķirta produktiem, kas ražoti un audzēti Latvijā. Savukārt "Bordo karotīti" piešķir produktiem, kuru pilns ražošanas cikls notiek Latvijā, kas atbilst paaugstinātas kvalitātes prasībām un nesatur ģenētiski modificētus organismus.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.